Besplatno testiranje na antitela svuda u Srbiji: Em mirna glava, em za viši cilj

14.11.2021

11:02

0

U nekim istraživanjima se pored određivanja prisustva neutrališućih antitela određuje se i ćelijski imunski odgovor posle vakcinacije

Besplatno testiranje na antitela svuda u Srbiji: Em mirna glava, em za viši cilj
covid-19-g3a55326e8_1920 - Copyright Pixabay

Na vakcinalnim punktovima širom Srbije, preko Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca i drugih gradova, možete besplatno da proverite nivo antitela.

U pitanju je istraživanje koje prati efikasnost vakcina kod razlićitih starosnih grupa.

Ovo je otkrila doktorka Tanja Jovanović koja od početka imunizacije i ima zadatak da prati kako se koja starosna dob nosi sa određenim vakcinama.

- Efikasnost vakcina se prati preko određivanja prisustva i količine specifičnih neutrališućih antitela kroz vremenski period od godinu dana. Neutrališuća antitela nas štite od infekcije, jer se vezuju za infektivni virus i tako sprečavaju da virus uđe u ćeliju. Nivo antitela se određuje pre aplikacije prve doze vakcine, a zatim neposredno pre davanja druge a zatim i buster doze. Kako bi se pratila dinamika održavanja specifičnih antitela, dalje praćenje količine neutrališućih antitela određuje se posle mesec dana, tri i šest meseci kasnije, kao i posle godinu dana - kaže doktorka Jovanović, prenosi Blic.

U nekim istraživanjima se pored određivanja prisustva neutrališućih antitela određuje se i ćelijski imunski odgovor posle vakcinacije.

- Ćelijski imunitet indukovan vakcinacijom utiče na virus u ćeliji, ubija inficiranu ćeliju i tako sprečava dalje širenje infekcije - objasnila je profesorka Jovanović.

Printscreen/Youtube, K1 Televizija
 

Istraživanje se sprovodi u celoj Srbiji, a krv se uzorkuje u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. 

Organizacija uzorkovanja poverena domovima zdravlja u ovim gradovima koji sprovode vakcinaciju u regionu. 

Da bi postali „učesnik“ u studiji, potrebno je da se prvo u potpunosti informišete o samom istraživanju, ciljem i sadržajem istraživanja.

- Ukoliko na osnovu informacija odlučite da učestvujete u studiji, potrebno je da potpišete informisani pristanak, koja vas obavezuje da poštujete vremenski kalendar uzorkovanja krvi. Informisani pristanak je potreban za svakog učesnika u svim studijama koje prate efikasnost vakcinacije. U protokolu studija su dati kriterijumi za uključivanje ili isključivanje ispitanika iz studije. Ukoliko je osoba dala pristanak što prati potpisivanje dokumenta, i ispunjava kriterijume za uključivanje u studiju, popunjava i upitnik koji se odnosi na informacije o zdravstvenom stanju, a koja mogu da utiču na rezultat istraživanja - dodaje doktorka Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike