"Antivakseri su kao sekta!": Razmišljaju slično, ponavljaju istu mantru i ne razumeju Boga

06.11.2021

19:00

0

Teolog Miloš Stojanović kaže da je ruganje lekarima koji rizikuju živote spasavajući pacijenate elementarno nepoznavanje Boga

"Antivakseri su kao sekta!": Razmišljaju slično, ponavljaju istu mantru i ne razumeju Boga
profimedia-0641439363(1) - Copyright Profimedia

Ko god se protivi medicini ne razume Boga. Antivakseri misle da ga razumeju i ta pojava se zove prelest. Taj izraz je isto što i jeres, što se može smatrati sektaškim ponašanjem, ocenjuje teolog Miloš Stojanović.

Pre desetak dana grupa antivaksera okupila se ispred zgrade epidemiologa dr Predraga Kona kako bi uzvikivala pogrdne parole na njegov račun, a nedavno su u nekoliko navrata i pisali grafite uvredljive sadržine protiv poznatog lekara.

Građani su već upoznati sa agresivnim taktikama delovanja ove grupe koju odlikuju sklonost ka teorijama zavere, uniformisanost u načinu razmišljanja i isticanja pojedinih mantri koje ponavljaju u svojim nastupima i komentarima na internetu.

ATA Images/Antonio Ahel
Dr Predrag Kon napadnut od strane antivaksera

U grupama na društvenim mrežama antivakseri ponavljaju iste teorije zavere poput one da virus korona ne postoji, da su taj virus preležali nekoliko godina pre nego što je epidemija izbila u Vuhanu, kao i da je vakcinacija plan da se otruje veći deo stanovništva sa ciljem da se ono svede na "zlatnu milijardu". 

Najopasnije delovanje u ovim grupama jeste savetovanje građana da se uzdaju u pseudonauku, odnosno da traže alternative za vakcinu poput uzimanja leka „ivermektin“ koji uopšte nije za ljudsku upotrebu.

Ne razumeju šta je to religija

Teolog i verski analitičar Miloš Stojanović objašnjava za 24sedam da li kod antivakserskog pokreta postoje odlike verskog fanatizma.

- Mislim da antivakseri ne razumeju na pravi način šta je to Bog, vera i religija. To se zove prelest. Između tog pojma i pojma jeres može da se stavi znak jednakosti, što znači da možemo da to ponašanje možemo da izjednačimo sa sektaškim – izjavio je Stojanović.

Pixabay
Antivakseri veruju da su vakcine stvorene da smanje broj ljudi

On dodaje da je hrišćanstvo uvek bilo komplementarno sa medicinskom praksom.

- Život je nešto najsvetije što nam je dao Bog. Hrišćani bi trebalo da poštuju svetinju života i da slušaju struku zato što je zdravlje u službi očuvanja života. Ruganje lekarima koji rizikuju svoje živote spasavajući živote pacijenata je elementarno nepoznavanje Boga – objašnjava Stojanović.

Doktor Vojislav Lekić, načelnik pedijatrijske bolnice „Olga Popović Dedijer“ revoltiran je ponašanjem antivaksera čija agenda ne mari za ljudske živote.

- Malo ima tih antivaksera, ali su kao sekta, što ih ima manje to su agresivniji. Što je najgore još ti treba njima da se pravdaš. Da li je to normalno? Opravdajte se onim umrlim trudnicama, detetu od pet dana, pre nekoliko dana petoro njih mlađih od 25 godina je umrlo. Njima se pravdajte – izjavio je nedavno dr Lekić za medije.

Jedno su antivakseri, drugo je strah od nuspojava

Međutim, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i klinički farmakolog KBC Bežanijska kosa Zoran Todorović smatra da postoji razlika između antivaksera i onih koji se plaše vakcine zbog nuspojava.

- Jedni su antivakseri, deluju kao sekta i sa njima je veoma teško razgovarati racionalno. Dok drugi nisu antivakseri, ali se plaše neželjenih dejstava vakcina – objasnio je dr Todorović u izjavi za medije.

Inače, Lekarska komora Srbije je po prijavi zdravstvene inspekcije pokrenula postupak pred Sudom časti protiv lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovid-19 infekcije lekom "ivermektin".

Čak 15 lekara mogu izgubiti licencu, a među administratorima vajber grupe "LRNE - Ivermektin preporuke", u kojoj se promoviše korišćenje antiparazitskog leka “ivermektin”, našla su se imena lekara iz Beograda i Niša.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike