"Za tebe nisu postojale granice": Mali genijalac sa Kembridža Mihajlo Sporić (22) sahranjen je na današnji dan

21.11.2020

19:22 >> 20:42

0

Autor: Jovana Vrećo

Dečko je bio jedan od najboljih mladih srpskih fizičara i student prestižnog univerziteta, a tešku borbu s bolešću vodio je hrabro do samog kraja

"Za tebe nisu postojale granice": Mali genijalac sa Kembridža Mihajlo Sporić (22) sahranjen je na današnji dan
Copyright Printscreen/ RTS

“Poslednji pozdrav za mladog genija”, “Za tebe nisu postojale granice”, “Plače Srbija, plače Kembridž”…

Uz ponavljanje ovih rečenica protkanih tugom, zvuke Mocartovog Rekvijema i suze, pre tačno godinu dana, 21. novembra, sahranjen je, na Novom groblju u Beogradu, Mihajlo Sporić, jedan od najboljih mladih srpskih fizičara i student Univerziteta Kembridž.

Mali genijalac, kako su ga mnogi zvali, otišao je prerano, 7. novembra, u 22. godini, posle dvogodišnje borbe sa rakom pluća. Da boluje od kobne bolesti, saznao je kada je počeo da studira. Bolest ga je zaustavila na završnoj godini prirodnih nauka.

Bio je izuzetno talentovan, svestran, nosilac Vukove i Svetosavske nagrade. Svirao je klavir, trčao maratone. Dobitnik je brojnih nagrada, kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima, ali i onog najvažnijeg – zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine, zbog koje je i samo godinu dana kasnije proglašen za Mladog heroja Srbije.

Završio je Matematičku gimnaziju, a samo u jednoj godini Mihajlo je na tri međunarodna takmičenja, osvojio tri zlata. Potom je upisao Fizički i Elektrotehnički fakultet u Beogradu, tu završio samo prvu godinu, a onda je studije fizike nastavio na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž. Povodom njegove smrti, Kembridž je proglasio trodnevnu žalost.

Neraskidiva veza Mihajla i Matematičke gimnazije

Matematičku gimnaziju u Beogradu, koju je pohađao, duboko je potresla vest o preranoj smrti njihovog nekadašnjeg učenika Mihajla Sporića.

– Pamtićemo ga kao nekog ko je bio omiljen u društvu, vedar, pozitivan, spreman da pomogne i motiviše – ističe se u saopštenju Matematičke gimnazije. I, sam Mihajlo je govorio da su ga upravo ti gimnazijski dani oblikovali kao ličnost i da mu je to bio najznačajniji period školovanja.

Printscreen/ Youtube

Bivši direktor Matematičke gimnazije, Srđan Ognjanović, za “24sedam” priseća se svog bivšeg đaka i najboljeg učenika ove škole, Mihajla.

– Takvog mladića u svom životu nisam upoznao! Za njega ne mogu da se pronađu odgovarajuće reči da se opiše koliko je bio pozitivan, prepametan, lep, visok…Imao je tu iskonsku dobrotu – priča naš sagovornik.

O njegovoj veličini, svedoči i činjenica da je do poslednjeg dana, uprkos borbi sa bolešću, uvek bio nasmejan i pozitivan.

– Mihajlo je tamo na Univerzitetu Kembrdiž, dobio jednu posebnu sobu gde se lečio i, pored svega kroz šta je prolazio zbog lečenja, svakog dana je impresionirao svoje profesore i dobijao sve najbolje ocene – navodi naš sagovornik.

Priseća se da se u svima pojavio, u jednom trenutku, tračak nade da će Mihajlo pobediti:

– Jednom je imao dobre rezultate analiza posle terapije. Svi smo se nadali, bili srećni, slavili… a onda se rak opet povratio – objašnjava Ognjanović.

 

Voleo je da putuje

Sa velikim entuzijazmom i ljubavlju, Mihajlo mi je pričao o jednom putovanju u Njujork – priseća se naš sagovornik.

– Voleo je da putuje. Pričao mi je da je kada je bio maturant sa jednom drugaricom otputovao u Ameriku, išli su u Njujork, Boston, Vašington…Uštedili su, gledali da putuju vozom kada je najjeftiniji, uživali su u mladosti. Sve su to sami organizovali. Uz sve što je radio i to je postizao – setno kaže Ognjanović.

Nagrada u Mihajlovu čast

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Matematička gimnazija i Društvo fizičara predložili su, prošle godine, da se ustanovi nagrada koja će nositi ime po mladom studentu fizike Mihajlu Sporiću. Nagrada će se dodeljivati učenicima koji su na kraju srednje škole ostvarili najbolje rezultate na takmičenjima iz fizike. Međutim, zbog aktuelne epidemiološe situacije, taj predlog još nije razmotren.

Rak pluća – tihi ubica

Činjenicu da je rak pluća, bolest koja, vrlo često napreduje, a ne daje nikakve simptome i zbog toga je po broju obolevanja i smrtnosti na prvom mestu – tihi ubica, potvrđuje za 24sedam pulmolog Tatjana Radosavljević.

– Postoji mogućnost da rak raste u plućima, a da osoba nema nikakve simptome. Pogotovo što se ne očekuje da rak pluća postoji kod mlađih osoba – kaže pulmolog i objašnjava šta, ipak, može da ukazuje da je neko oboleo od zlokobne bolesti.

– Svaki kašalj, ako traje duže od dve nedelje, je dovoljan znak da mora da se uradi snimak pluća. Jedino tako mogu da se otkriju promene na plućima – istakla je Radosavljevićeva.

Pročitajte još: Dodatni motiv – pluća imaju mnogo veću moć regeneracije nego što se misli

U Kliničkom centru Srbije otvoreno savetovalište za pacijente obolele od raka pluća

Ona objašnjava kako postoji više različitih tipova raka pluća i da je faktor broj jedan svakako pušenje, ali i da sve više od te bolesti obolevaju i osobe koje ne puše, jer je drugi faktor – aerozagađenje.

– Rak pluća mora da se otkrije. Vrlo često nema faza, ni ne pomišlja se da se nešto dešava – zaključuje ona i dodaje da ako se dovoljno rano otkrije, može da se otkloni operativnim zahvatom, osim jedne vrste, koja se zove mikroćelijski karcinom, koji se operiše jedino u najranijem periodu.

S obzirom na to da u Srbiji iz godine u godinu od raka pluća umire sve veći broj ljudi, neposredno pre Mihajlove sahrane, porodica je zamolila sve koji dolaze na poslednji pomen da se umesto kupovine sveća za sahranu prikupi novac za pomoć Fondaciji za decu obolelu od raka Nurdor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike