Za koji dan pomeramo sat! Počinje zimsko računanje vremena

29.10.2021

06:30

0

Autor: J. S. J.

Odbor Evropskog parlamenta izglasao je da se 2021. ova praksa ukine, međutim, to se nije dogodilo, zato ćemo i ove godine spavati sat vremena duže

Za koji dan pomeramo sat! Počinje zimsko računanje vremena
time-g43424406c_1280 - Copyright Pixabay

Zimsko računanje vremena u Srbiji i zemljama Evrope počinje u nedelju 31. oktobra. Tada se kazaljke vraćaju jedan sat unazad, sa 3.00 na 2.00 časa posle ponoći. To znači da ćemo spavati jedan sat duže, ali da li ćemo se odmorniji i probuditi?

Praksa je da se svakog poslednjeg vikenda u oktobru pomera sat i prelazi na zimsko računanje vremena, a ovo pitanje regulisano je Zakonom o računanju vremena. Pomeranja sata dešavaju se dva puta godišnje, u martu i oktobru.

Odbor Evropskog parlamenta izglasao je da se 2021. ova praksa ukine, međutim, to se nije dogodilo, zato ćemo i ove godine spavati sat vremena duže.

U EU postoje tri vremenske zone i najveća je srednjeevropska, od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

Kada bi sve zemlje iz te vremenske zone trajno prešle na primer na letnje računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prepodneva, a na severozapadu Španije oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vreme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3.15, a u Berlinu u 3.44.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i severu kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije, jer bi na primer Francuska i Nemačka spadale u dve različite vremenske zone.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike