Danas se obeležava Sveta Petka - zaštitnica žena: Šta znači ukoliko ste je sanjali

27.10.2021

06:00

0

Autor: A. S.

Običaji i verovanja za praznik Svete Petke - veruje se da je zaštitnica žena!

Danas se obeležava Sveta Petka - zaštitnica žena: Šta znači ukoliko ste je sanjali
Sveta Petka - Copyright Printscreen

Pravoslavni vernici 27. oktobra proslavljaju praznik Prepodobne mati Paraskeve, Svete Petke. U pravoslavnoj veri Sveta Petka je vrlo poštovana, a čak je slave i i neki nehrišćanski narodi na istoku. Ova svetiteljka, smatra se zaštitnicom žena, pa prema verovanju ovaj praznik posebno slave žene.

Vernici joj se obraćaju za pomoć u raznim životnim teškoćama, a prema verovanju ova svetiteljka se često pojavljuje u snovima sa važnim razlogom. Mnoge porodice u Srbiji slave Svetu Petku kao porodičnu krsnu slavu.

Paraskeva je rođena u Epivatu, kod grada Kalikratije u Maloj Aziji, pri kraju desetog ili početkom 11. veka. Po predanju, Sveta Petka je mnoge godine provela u pustinji, u postu i molitvi i usamljeničkom životu. Pored hramova posvećene Svetoj Petki često se nalaze i izvori lekovte vode. Jedna od najpoznatijih crkvi u Srbiji posvećena Svetoj Petki jeste Crkva Svete Petke na Kalemegdanu.

Za praznik svete Petke vezuju se različiti običaji od davnina. Praznik je obeležen crvenim slavom, pa se danas izbegavaju kućni i fizički poslovi. Kada je praznik u sredu ili petak (kao ove godine) posti se i slavske trpeze su ispunjene posnom hranom.

Na praznik se vernici mole Svetoj Petki za zdravlje, ljubav, svoju porodicu i mir u duši, a u kući se pali tamjan. Vernici veruju da se Sveta Petka uvek odaziva molitvama za zdravlje i sreću porodice.

Mnogi na ovaj dan idu u hramove posvećene Svetoj Petki i piju vodu sa njenih izvora za koje se veruje da su lekoviti.

Prema narodnom verovanju, Sveta Petka se vernicima često javlja u snu iz dva razloga: kako bi pružila utehu i donela dobre vesti ili kao vid upozorenja da pravimo greške.

Pravoslavni vernici 27. oktobra proslavljaju Svetu Petku, a evo koji običaji i rituali su povezani sa ovim praznikom.

Svetu Petku mnogi smatraju za zaštitnicu, a veruje se da posebno štiti i pomaže ženama, deci i starim osobama.

Vernici joj se obraćaju molitvom, posebno žene, kako bi im pomogla u životnim nevoljama. Pored hramova posvećenih Svetoj Petki često se nalaze izvori i veruje se da je voda sa tih izvora lekovita i da podstiče isceljenje.

Prema starom običaju, ovoj svetiteljki se na praznik odaje poštovanje molitvom, pali se tamjan i izbegavaju se teški kućni poslovi.

Dan Svete Petke nije samo hrišćanski praznik, već i krsna slava mnogih pravoslavnih vernika u Srbiji koji smatraju da je ova svetiteljka zaštitnica njihovog doma.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike