Kovid propusnice će se izdavati i u ovim objektima: Od večeras stupaju na snagu nove mere za ugostiteljske objekte

23.10.2021

07:22

0

Autor: M. M.

Priznavaće se i digitalni zeleni sertifikati iz zemalja EU

Kovid propusnice će se izdavati i u ovim objektima: Od večeras stupaju na snagu nove mere za ugostiteljske objekte
restoran kovid propusnica1 - Copyright Ilustracija/Pixabay/24sedam

Obična potvrda o vakcinaciji neće važiti u ugostiteljskim objektima posle 22 sata, već će građani morati da imaju kovid-sertifikat. Priznavaće se i digitalni zeleni sertifikati iz zemalja EU i drugih država sa kojima Srbija ima sporazum o priznavanju vakcinacije ili preležane bolesti.

Uoči današnjeg početka primene kovid-propusnica, objašnjava Vukašin Grozdić, savetnik predsednice Vlade. On kaže da očekuje da će se interesovanje građana za izdavanje zelenih digitalnih sertifikata povećati od ponedeljka, kada počne kažnjavanje, pišu "Novosti".

- Prilikom svake vakcinacije i svakog testa, svi vakcinacioni punktovi i sve laboratorije preko sajta eUprave šalju na mejl adresu osobe digitalni zeleni sertifikat i većina naših građana ga je već koristila letos, kada je išla na letovanje. Ukoliko ga slučajno nemaju mogu da ga odštampaju sa sajta eUprave biranjem opcije preuzimanje digitalnog zelenog sertifikata - objašnjava Grozdić.

Za one koji se baš ne snalaze na računaru postoji druga opcija, a to je odlazak u poštu, gde će seftifikat biti odštampan svakom uz odgovarajući lični dokument kojim dokazuje identitet.

Za ulazak u restorane u kojima se služe hrana i piće posle 22 sata, novi dokument može da se nosi u papirnom formatu ili u telefonu, i oba načina će biti prihvatljiva. Ukoliko se osoba naknadno vakciniše ili testira, nema potrebe da ponovo vadi dokument, jer će se sve promene očitati preko njegovog QR koda - naglasio je savetnik premijerke.

Grozdić kaže i da će e-Uprava uskoro da izradi posebne aplikacije koje će očitavati QR kodove, kao novčanik, gde će građani moći da drže i skladište te podatke.

- Za sada koristimo sistem koji je najjednostavniji za građane i poslovne ljude, a to je da bilo kojim čitačem QR koda skeniranje zapravo vodi na sajt e-Uprave, gde mogu da se vide svi podaci o nekoj osobi - rekao je savetnik.

Za proveru poštovanja mera spremni su i inspektori i komunalni policajci.

- Inspektori su u proteklih godinu dana sproveli skoro milion kontrola primene mera protiv korone i napisali više 9.000 kazni - izjavila je predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, ministarka Marija Obradović. Ona je istakla da su inspektori sada spremni i za kontrolu kovid-propusnica, koja počinje danas, a od ponedeljka počinje kažnjavanje.

Obradovićeva je poručila i da će svih 46 republičkih, pokrajinskih i lokalnih inspekcija nastaviti da vrše nadzor nad primenom antikovid mera. Navela je i da inspekcijski kapaciteti nisu dovoljni za optimalnu kontrolu u ruralnim delovima Srbije, ali da se radi na uvođenju još 1.000 inspektora koji nedostaju sistemu inspekcijskog nadzora.

Podaci Radne grupe koja radi na kontroli primene protivepidemijskih mera u protekloj godini, pokazuju da je privredi izrečeno 2.500 kazni u iznosu od preko 250 miliona dinara, najčešće tržnim centrima, prodavnicama i ugostiteljskim objektima.

Više od 30.000 nepravilnosti pronašlo je oko 2.400 inspektora, a građani su kažnjavani čak tri puta više od privrede - svaki drugi zbog nenošenja maske.

Kazne za nepoštovanja nove mere - boravka u ugostiteljskim objektima posle 22 sata, bez kovid-propusnica, iznosiće 5.000 dinara za građane, a vlasnici će morati da plate i do 300.000 dinara.

Ilustracija/Pixabay/24sedam
 

 

VAŽIĆE I TEST OD PRIVATNIKA?

VELIKI broj građana koji su se od korone lečili u privatnim zdravstvenim ustanovama, prema sadašnjim pravilima, ne može da dobije zeleni sertifikat, jer se samo testovi iz državnih ustanova nalaze u sistemu e-uprave. Premijerka Ana Brnabić rekla je da će se tokom vikenda razjasniti koji su antigenski testovi iz privatnih laboratorija validni.

- Pojedine privatne laboratorije koriste i neke antigenske testove koji nisu u skladu sa standardima EU, tako da moramo da ograničimo da svi kovid-sertifikati koji budu izdati, budu u skladu sa EU sertifikatima. Ona je objasnila i da će validni biti i oni sertifikati koji će prikazati da osoba ima dovoljnu količinu antitela, što će građani moći da utvrde samo u laboratoriji INEP-a.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike