Prodaje se posed na kom je Vasa Čarapić spremao Prvi srpski ustanak: Naslednik otkrio detalje o hajdukovom zakopanom blagu (VIDEO)

17.10.2021

16:00

1

Naslednik hajduka Vase Čarapića kaže da teška srca prodaje posed slavnog predaka

Prodaje se posed na kom je Vasa Čarapić spremao Prvi srpski ustanak: Naslednik otkrio detalje o hajdukovom zakopanom blagu (VIDEO)
vasa carapic - Copyright 24sedam

Vasa Čarapić je naslednik slavnog srpskog junaka iz Prvog srpskog ustanka, po kojem je i dobio ime. Rođen je u Belom Potoku, ali je prethodnih 40 godina živeo i radio u Australiji, odakle se vratio kao penzioner.

Imanje svog dede, na kojem je nekad bio vinograd i koliba u kojoj se Vasa sastajao sa jatacima i planirao napade na Turke, naslednik je preuredio u velelepan posed. 

Na njemu se danas nalaze tri zasebne kuće, stari bunar, voćnjak, staklena bašta… Ispred zidane ograde dvorišta stoji bilbord sa reklamom.

- Ja imam utisak da ja ovo prodajem, a da ne želim da se proda, sve se nešto nadam kao neće, ali naiđe vreme kad čovek oseti da treba da napravi neku promenu u životu - počinje priču Vasa za 24sedam.

Dodaje da on na imanju živi sam a da je najbliža familija pomrla.

- Ćerka mi je u Australji, ona je mlada, tamo je završila fakultet, tamo radi, ona nema nameru da se vraća u Srbiju, bar za jedno duže vreme, tako da je došla situacija, kad osećam ja da moram da napravim neku promenu. Moj je plan, a i moja ćerka bi to isto želela, da ja nešto ovde kupim, nešto manje, tako da nemam nekog velikog posla jer ovo je stvarno jedno imanje i jedan posed koji zahteva ne baš konstantnu, ali stalnu prisutnost. Tako da bih ja kupio nešto manje, pa bih se šetao između Australije i Srbije, eventualno Azije, jer ja mnogo volim da putujem, i zato sam i radio jako puno u Australiji - dodaje naš domaćin.

- Vasa Čarapić je imao kuću u centru Belog potoka, i ovde je bio vinograd i tu je bila čatmara se to tad zvalo, u kojoj je on tu dolazio noćima, sastajao se sa svojim jatacima pripremajući Prvi srpski ustanak. Tako da je to njemu više bila kao neka vojna baza, ustvari, jer on je želeo da se skloni van kuće, da ne bude tamo ako do nečega dođe i budu otkriveni da ne stradaju članovi porodice. Tako da je on više vremena provodio ovde nego u svojoj sopstvenoj kući, a pogotovu što je provodio vremena jureći Turke, okolo po Srbiji i po Šumadiji. Turci kad pokupe harač, oni pođu za Beograd, a on ih stigne, pomlati ih, uzme harač i onda deli narodu ovde u Srbiji i plaća vojnike. Bila je izreka da Vasa plaća dva cvancika svakom vojniku, pa su svi u Srbiji želeli da se pridruže njegovoj vojsci - objašnjava potomak slavnog junaka.

Vasa Čarapić otkriva i da postoje priče o zakopanom blagu njegovog predaka, ali priznaje da ga on nije našao.

- To jeste tačno. Nažalost ja ga nisam iskopao! Mnoge stvari koje ja znam o Vasi Čarapiću su istorijski dokumentovane, a mnoge se prenose sa kolena na koleno. E tako i ta priča o zakopanom blagu. Moguće je, zato što u to vreme nisu postojale banke i onda je banka bila zemlja... kopalo se... ali on je dosta delio narodu, tako da ja ne verujem da je on imao neku veliku sumu novca, jer je nastavljao da se bori skupljao vojsku, delio pare, pomagao narodu. Jednostavno je bio takav čovek i hrabar i darežljiv - priča njegov potomak.

Kakve su mu se zgode i nezgode dešavale zbog karakterističnog imena i prezimena i čime je njegov predak zadužio srpski narod, saznaćete ako pogledate naš video.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike