Stiže nam gomila moćnog oružja: Srpska vojska postaje najjača sila u regionu (VIDEO)

21.06.2021

18:10 >> 18:57

0

Autor: R.M.

Vojska dobija novi PVO sistem, rakete iz Francuske, moćne helikoptere i borbene dronove

Stiže nam gomila moćnog oružja: Srpska vojska postaje najjača sila u regionu (VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube

Srbija bi do kraja godine trebalo da dobije prvu bateriju kineskog raketnog sistema PVO FK-3, a to je samo deo moćnog oružja koje nam stiže. Osim toga očekuju se rakete iz Francuske, “Erbasovi” helikopteri, borbeni dronovi…

Sistem FK-3 je hibridna varijanta ruskog sistema S-300 i američkog “Patriota”, objašnjava za “24sedam” vojni analitičar Vlade Radulović.

– On može da dejstvuje po ciljevima u vazduhu, na visini od 27 kilometara i daljinama do 100 kilometara u radijusu. Srbija će na ovaj način potvrditi to da smo jedina zemlja u Evropi koja je korisnik kineskog naoružanja – objašnjava Radulović.

On kaže da je FK-3 važan za našu vojsku pre svega zato što ćemo tako moći da štitimo naš vazdušni prostor, s obzirom da nam se do sada borba protiv ciljeva u vazduhu svodila na “Kub” i “Neve”, koji datiraju još iz doba Sovjetskog saveza.

– Ovaj sistem ima američku ideju osmatranja u vazduhu, ideja lansera je sovjetska, a kineska šasija. To je ustvari tri u jedan – dodaje on.

Ruski sistem i francuske rakete

Druga velika novina koja očekuje našu vojsku je unapređena verzija sistema “Pancir”.

– Sistem “Pancir” je nastavak saradnje sa Ruskom federacijom. Ne možemo još pričati o kojoj se varijanti sistema “Pancira” radi, ali je verovatno reč o varijanti “Pancir S1-M”. Ovaj novi “Pancir” ima unapređen šasiju “Kamaza” i hidraulično vešanje, čime je unapređena sigurnost. Kada govorimo o raketama on ima unapređen sistem borbenih raketa, koje su ostale istih dimenzija, ali će imati skoro supersoničnu brzinu i dejstvo na daljinama od 30 kilometara – kaže Radulović i dodaje:

– Interesantno je da te nove rakete nemaju klasični kontaktni senzor cilja, nego kada raketa dođe do mete ona se prosto rasprši u šrapnele, koji bukvalno naprave jedno polje ispred mete. Recimo kao kada uletite u roj komaraca. “Pancir” je pokazao veliku manu u Siriji i Libiji u borbi sa bespilotnim letelicama. Ali je i to sada promenjeno pa će imati posebne rakete koje su namenjene upravo za borbu protiv bespilotnih letelica. Četiri takve rakete ulaze u jedan lanser, a može sa svake strane da bude po jedan – objasnio je Radulović.

Ono što je zanimljivo su i francuske rakete “mistral”, koje mogu da budu montirane na vozila domaće proizvodnje. Radulović objašnjava da se radi o jako zahvalnim raketama koje može koristiti kako kopnena vojska, tako i vazdušne odnosno jedinice na vodi.

– Srbija očekuje i isporuku francuskih raketa “mistral 3” i “mistral 3 plus”. To su rakete kratkog dometa do 7,5 kilometara visine i daljine do 11 kilometara. To je lako prenosivi sistem, nešto kao naša “Strela 2M” i “Šilo”. Njega može lansirati jedan čovek sa jedne tačke, a druga varijanta je mogućnost integracije na vozila koja se nalaze u jedinicama kopnene vojske. Treća varijanta je da se može postaviti na čamce, brodove pa čak i helikoptere. Ona je zbog toga jako zahvalna. Kod nas će se verovatno lansirati na sisteme PASARS – kaže Radulović.

Rakete koje mogu da nose bombe od 500 kilograma

Vojska Srbije je već u svoj sistem naoružanja stavila bespilotne letelice iz Kine, ali manjeg gabarita. Sada se očekuju letelice koje bi mogle da nose čak 500 kilograma tereta.

– Ono što je sledeći segment je da idemo na ozbiljnije letelice koje mogu da lete na 9.000 metara visine i ponesu do 500 kilograma ubojitog naoružanja. One služe za bombardovanje, odnosno za dejstvo po ciljevima na zemlji. Imaju prednost jer vam čuvaju ljudstvo i avione. I na kraju krajeva cena koštanja je prednost, naročito kada pričamo o kineskim modelima kao što su CH-4 i CH-5. Koštaju znatno manje od američkih bespilotnih letelica, a daleko manje od aviona. Razlika u ceni može da varira i do nekoliko desetina miliona evra – kaže Radulović.

Sem vojske i MUP će dobiti pojačanje u vidu helikoptera “erbas H-215 super puma”. Prva od tri letelice se očekuje uskoro i trebalo bi da bude isporučen pre kraja 2021. godine.

Pročitajte još:
– U suštini to je nastavak saradnje sa “erbasom”. Očekuje se da dobijemo ta tri višenamenska helikoptera, kojima je primarna komponenta transport. S tim da pored te uloge mogu da budu korišćeni za pomoć civilnom stanovništvu u slučaju poplava i slično – objasnio je Radulović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike