Iz njega su pucali Bata, Ljubiša, Radoš, Burduš... Mitraljez "šarac" sada izgleda skroz drugačije i uskoro se vraća u srpsku vojsku (FOTO)

14.10.2021

06:30

4

"Šarac 99" je mnogo moćnije i drugačije oružje od svog popularnog imenjaka

Iz njega su pucali Bata, Ljubiša, Radoš, Burduš... Mitraljez "šarac" sada izgleda skroz drugačije i uskoro se vraća u srpsku vojsku (FOTO)
sajam oružje vojska srbija 24sedam goran sivački (35) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Većina ljubitelja oružja i partizanskih filmova seća se nemačkog mitraljeza MG-42, koji je nosio popularno ime "šarac". Pucali su iz njega i Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Jovan Janićijević Burduš, Radoš Bajić i mnogi drugi naši glumci u partizanskim filmovima.

Kada se rat završio, trebalo je nemački zameniti našim mitraljezom, pa je "Zastava" kasnije pravila M-53, upravo po uzoru na poznato nemačko oružje. I naravno, naš mitraljez poneo je ime "šarac", a bio je i zvanično oružje jugoslovenske vojske.

24sedam/Goran Sivački
 

Međutim, mnogo decenija kasnije ime mitraljeza "šarac" opet se vratilo zahvaljujući inovatoru Ljubomiru Šarcu, koji je konstruisao potpuno drugačije i mnogo moćnije oružje, nazvavši ga "šarac 99". 

- To je dalekometna puška kalibra 20 milimetara. Opslužuju ga tri vojnika, koja imaju u rukama strahovito oružje koje ima razornu i probojnu moć. To znači da tri vojnika mogu neopaženo da priđu svakom branjenom objektu. Oni su mala meta, takoreći nevidljivi, a mogu da naprave ogromnu štetu. Služi za podršku specijalnim jedinicama. To nije jurišna puška, ne nosi je običan vojnik. Nose je mladi, snažni specijalci, koji će da krče put svojim ljudima. Izuzetno je precizna za rukovanje i koristi redovnu municiju - priča Ljubomir Šarac za 24sedam.

24sedam/Goran Sivački
 

Kaže da je na svom mitraljezu radio godinu i po, sa povremenim prekidima zbog koronavirusa. 

- Ima pancirno zapaljiv metak koji probija oklop do 30 milimetara. To znači da ću na 1.500 metara pogoditi helikopter ili avion na stajanci, i mogu da napravim haos. Sa ovim mitraljezom možete zaustaviti svaki konvoj. A možete zamisliti par snajperista sa ovakvim oružjem kada ukrste vatru... Ne postoji konvoj koji oni neće zaustaviti! - objašnjava Šarac.

24sedam/Goran Sivački
Konstuktor Miroljub Šarac

Mitraljez u okviru ima pet metaka, a borbeni komplet ima tri okvira. Šarac je učestvovao u ratu, pa je na osnovu svog iskustva i napravio novi mitraljez.

- Jednostavan je za rukovanje, što je poželjno, a vojnik kad leži nema potrebe da ustaje. Jednom se rukom menja okvir, a strelac ima nisku siluetu, jer je optika postavljena bočno, pa ga sa desne strane štiti od protivnika. Da je optika iznad, strelac bi bio pola metra iznad zemlje i neko bi mogao da ga pogodi u glavu. Sad je težak 50 kilograma, ali ovo je prvi prototip, pa ćemo težinu smanjiti za pet kilograma u serijskoj proizvodnji. Kundak će biti od guste plastike, zahvaljujući čemu će oružje biti lakše za dva i po kilograma. Okvir će isto biti od plastike - objašnjava konstruktor. 

24sedam/Goran Sivački
Municija za "Šarca 99"

Iako je asocijacija na "šarac" najčešće mitraljez iz partizanskih filmova, on objašnjava da njegov mitraljez ima drugi razlog što nosi ovo popularno ime.

- Njega su partizani zvali "šarac" zato što ima šarenu oblogu, nije to bilo zvanično ime. A ovo je "šarac 99" zato što je moje prezime Šarac - objasnio je on.

24sedam/Goran Sivački
Municija za "šarca 99"

Dodaje da u svetu ne postoji sličan mitraljez, a koliko je dobar, govori i to što su Rusi hteli da Šarac radi za njih. Do saradnje nije došlo, ali je zato, kako Ljubomir navodi, već dogovoreno da se mitraljez proizvodi u Srbiji.

Šarac kaže da postoji mogućnost da ovo oružje postane i naoružanje naše vojske.

- Vojska ga je već naručila, kao i specijalci policije Srbije - objasnio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike