Jedina vrata na koja je Tito morao da kuca: Luksuzna vila o kojoj je pričala cela Jugoslavija (FOTO)

10.09.2021

06:50 >> 10:25

0

Vila od pet i po hiljada kvadrata opremljena je za 36 gostiju i ima salu za sastanke

Jedina vrata na koja je Tito morao da kuca: Luksuzna vila o kojoj je pričala cela Jugoslavija (FOTO)
Copyright Rts printscreen

Život koji je vodio predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito bio je prepun intrigantnih detalja, a i dan-danas mesta koja je posećivao i gde je boravio bude pažnju i interesovanje javnosti.

Profimedia

Jedna od najluksuznijih vila, koja je imala status rezidencije, gde su se odvijali važni sastanci Predsedništva SFRJ, jeste vila „Galeb“ u Igalu.

Rts printscreen

Sagrađena 1974. godine, za samo šest meseci, četiri puta je ugostila predsednika Tita, ali su priče vezane za nju više nego intrigantne.

Rts printscreen

Tako je, na primer, u atomskom skloništu u podrumu bio smešten sistem za kontrolu vode. Nedelju dana pre nego što bi Tito došao, u komoru je stavljana specijalna vrsta ribe koja može da živi samo u apsolutno čistoj vodi.

Rts printscreen

– Na bilo koji, čak i najmanji znak nečistoće ribica bi uginula, a ako bi se to desilo pala bi na rešetku, što bi automatski uključilo alarm i zatvaranje vode za ceo objekat, ali se to nije nikada desilo. Zaposlen je bio i čovek koji je pazio na ribicu. Ako bi se desilo da ona ugine, a da aparat zakaže, taj čuvar bi uključio alarm ručno – objašnjava Alen Filipović iz Instituta „Dr Simo Milošević“ u Igalu, prenosi RTS.

Vila od pet i po hiljada kvadrata opremljena je za 36 gostiju i ima salu za sastanke.

Sala za sastanke, Rts printscreen

Tu je i Titova radna soba, a najekskluzivniji deo čine apartmani maršala i supruge Jovanke.

Titov apartman, Rts printscreen

Tito i Jovanka su imali i posebna kupatila. Za gradnju Titovog korišćen je plavi mermer, koji postoji samo u Brazilu.

Titovo kupatilo od plavog mermera iz Brazila, Rts printscreen

U njemu se, pored ostalog, nalazi i stolica za brijanje sa pepeljarom, koju je koristio dok je uživao u kubanskim cigarama.

Rts printscreen

Zanimljivo je da su Titov i Jovankin apartman delila vrata, a ključ je uvek bio sa Jovankine strane sobe. To su, pričaju upućeni, bila jedina vrata na koja je Tito morao da kuca ako je hteo da uđe.

Jovankin apartman, Rts printscreen

Na brdu Konfin, prema granici sa Hrvatskom, bio je šator u kojem je Tito rado boravio i gde nije pozivao goste. Na primer, govor koji je Tito držao na Samitu nesvrstanih 1979. godine u Havani ceo je napisao u tom šatoru.

Rts printscreen

Gosti vile mogli su da se opuste pored bazena, posebno projektovanog tako da je imao pokretno dno i mogao je da naizmenično ima običnu, mineralnu ili morsku vodu.

Rts printscreen

Vilu je, neminovno, načeo zub vremena, ali vraćen je u funkciju za održavanje kulturnih događaja, kao i za radoznale turiste.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike