Obratite pažnju: Cela porodica je zaražena koronom, šta da radite?

24.11.2020

16:07 >> 18:35

0

Članovi porodice koji su oboleli od korone moraju da slede niz uputstava, koja važe i ukoliko je samo jedan od njih oboleo

Obratite pažnju: Cela porodica je zaražena koronom, šta da radite?
Copyright Pixabay

Dok korona “napreduje” u Srbiji, čitave porodice su zaražene. Brojke su alarmantne i svako nepoštovanje izolacije može dovesti do mnogo više obolelih. Članovi porodice koji su oboleli od korone moraju da slede niz uputstava, koja važe i ukoliko je samo jedan od njih oboleo.

-Kada je jedan član domaćinstva pozitivan, ostali moraju u kućni karantin od 14 dana. Ne testiraju se ako nemaju simptome, ali već sa prvim naznakama bolesti i oni moraju u kovid ambulante – rekli su iz Batuta.

Kada će se vratiti normalnoj svakodnevici i svojim oabvezama zavisi isključivo od odluke lekara. Članovi porodice ne bi smeli na svoju ruku da izlaze napolje i slobodno se kreću jer bi time ugrozili mnoge živote.

– Oni se po završetku kućnog karantina ne testiraju, već se vraćaju svojim aktivnostima. Ni osobe koje su dokazano pozitivne, a po isteku nemaju simptome, ne testiraju se. Na osnovu svog izabranog lekara vraćaju se aktivnostima, jer ako tri dana nemaju simptome, smatra se da je izlečen – rekla je za RTS epidemiolog Instituta “Batut” Violeta Rakić i dodala u stanovima u kojima je neko od članova porodice zaražen, kvake, tuševi, slavine i drugi predmeti, koji se često dodiruju, treba što češće dezinfikovati.

– Prvi sam ja dobio simptome, onda su bili pozitivni žena i deca. Nezgodno je kada ste istovremeno, a dva mala deteta, a ne možete ni sebe da uslužujete – ispričao je Damir Okanović.

Šta treba preduzeti kada cela porodica oboli?

Važno je da osoba koja je pozitivna na koronu daje izabranom lekaru kontakte koje on zatim šalje nadležnim epidemiolozima.

-Pod kontaktom se podrazumeva osoba sa kojom smo bili dva dana pre pojave simptoma, bez maske, na rastojanju manjem od jedan i po metar i trajanju dužem od 15 minuta. To su bliski kontakti koji se dostavljaju, a na osnovu čega sanitarna inspekcija piše rešenja da su u nadzoru da bi se opravdao posao – dodala je.

U situaciji kada je samo jedna član zaražen koronom, sledi se pravilo: svi u domaćinstvu treba da nose maske.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike