Kako se rešiti smrdibuba: Dovoljno je da u kuću uđe jedna koja šalje feromone drugim jedinkama

04.10.2021

16:38

0

Autor: M. P.

Postoji nekoliko načina pomoću kojih se možete otarasiti ovih malih napasti

Kako se rešiti smrdibuba: Dovoljno je da u kuću uđe jedna koja šalje feromone drugim jedinkama
Copyright Profimedia

Najezda smrdibuba prisutna je tek u nekoliko prethodnih godina, a kao posledica sve toplije i toplije klime. Kako su one invazivna vrsta ni ne čudi što ih je toliki broj, a dolaze nam iz Jugoistočne Azije.

 

Same po sebi, one nisu opasne, međutim, kako je poslednjih godina najezda ovih buba, sve  ih je se teže rešiti.

Kako objašnjava Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide za 24sedam najbolji način da ih se otarasite, bar privremeno, su insekticidi.

- Postoje insekticidi koji su baš namenjeni za ubijanje smrdibuba. Možete ih kupiti u poljoprivrednoj apoteci ili pak u samoposluzi. Ipak, to je trenutno rešenje, one će se opet vratiti, no dobro je dok nisu otporne na insekticide jer su u Americi postale imune i na njih - ističe.

Problem nastaje kada se na terasi, prozoru ili pak u kući nastani jedna, a zatim pošalju "signal" drugima da su našle sigurno mestu za prezimljavanje.

 

- Jutra i večeri su sve hladnije, pa ih zbog toga ima više u ovo doba. Na proleće se smanjuje njihova populacija. Takođe, nikada u kuću ne ulazi velika količina njih, već jedna koja šalje feromone drugim jedinkama - objašnjava Aleksić.

Bojazan nastaje i zbog njihovog mirisa koji ispuštaju, međutim, ni zbog toga ne bi trebalo da se stvara panika.

- Oni se sa tim takozvanim smradom brane i ako ih malo jače pritisnete, onda ga ispuštaju. On nije opasan po ljude, kao ni po kućne ljubimce. Ali njihov miris može biti alergen za pojedince - ističe Aleksić.

Njihovom preživljavanju pogoduje i gradska sredina sa dosta zelenila, jer u njoj nema prirodnih neprijatelja poput paukova, određenih vrsta ptica, gmizavaca...

Domaće opcije 

Pored insekticida, postoje i neka kućna sredstva za "uništavanje" ovih ponekad neprijatnih insekata.

Prvo i najbolje rešenje jeste mrežica, koja će zasigurno toliko - koliko štiti stan od njihove najezde.

Osim mrežica, možete se poslužiti žutim papirom. Naime, smrdibube privlači žuta boja, pa će se, ako postavite takav papir u dvorište, na balkon ili na prozor, sve skupiti na njemu.

Treće rešenje je domaća mešavina. Pomešajte vodu i sapun u bočicu s raspršivačem i poprskajte insekte. Možete pomešati i vodu s belim lukom ili nanom, oni ne podnose te mirise.

Jedno je sigurno, sa odlaskom lošijeg vremena, otići će i ovi nezvani gosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike