Dr Tiodorović: Tražićemo oštriju primenu mera i njihovu kontrolu

03.10.2021

12:48

0

Autor: M. P.

On je još jednom apelovao da se što više ljudi vakciniše

Dr Tiodorović: Tražićemo oštriju primenu mera i njihovu kontrolu
24sedam/Goran Sivački

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ističe da situacija sa virusom više nije samo zdravstveni problem i da mora da se sprovede obimna vakcinacija, ozbiljno pooštravanje mera i oštro kažnjavanje.

Dodaje da bi za 10 ili 20 dana trebalo da vakcinišemo još 20 odsto građana, što izgleda praktično nemoguće.

- Imate sanitarnu inpekciju i komunalnu miliciju gde više od pola njih nije vakcinisano. Nije urađeno ni vakcinisanje vojske i policije, šta onda da kažemo za narod? Bitna je i individualna odgovornost. Ako u Švedskoj, na primer neko odbije vakcinaciju, šalju ga kod psihijatra ili psihologa. Pitam se šta bi bilo kod nas da bi se tako nešto desilo - rekao je epidemiolog gostujuči na TV "Prva".

-Prema tome ispada da smo u takvoj situaciji da apelujemo pre svega na individualnu odgovornost, čak i da uvedemo kovid sertifikate, koje smo tražili još krajem juna meseca. Međutim, bilo kakvo pooštravanje mera, skraćivanje radnog vremena, zatvaranje objekata… nas dovodi u sukob sa javnošću. Krizni štab i sa jedne i sa druge strane služi kao alibi, a ja postavljam pitanje, šta radi lokalna uprava - kaže Tiodorović i dodaje da se moramo ponašati da nam maske budu nešto sasvim normalno.

Navodi da mi i sada imamo mnogo njih koji ne nose maske po autobusu, kada ulaze u apoteku i u mnoge objekte.

Prof. dr Branislav Tiodorović, 24sedam/Goran Sivački
 

- Ne zaboravite, mi smo narod inata, ali u ovakvim situacijama inat nije dobra stvar - ističe Tiodorović.

Nema zatvaranja

Epidemiolog kaže da je medicinski deo Kriznog štaba svakodnevno u komunikaciji.

- U svakom slučaju neće biti zatvaranja. Zasedanje će biti ubrzo. Mi ćemo sigurno tražiti mnogo oštriju primenu mera i njihovu kontrolu. Pitanje je samo ko će to da kontroliše. Postavlja se pitanje da li je normalno organizovati svadbe i proslave u ovoj situaciji. Budimo malo svesni i individualno. Ne želimo da pravimo razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih nego da napravimo što bolje okolnosti da svi uskoro možemo da funkcionišemo normalno - rekao je Tiodorović prenosi Blic.
 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti