Heroj Milan Tepić: Nije želeo da neprijatelj dođe do oružja, digao se u vazduh! (VIDEO)

29.09.2023

06:55

0

Autor: J. S. J.

Malo pre pogibije Tepića, nastradao je i vojnik JNA Stojadin Mirković (19), koji je odbio njegovo naređenje da napusti skladište i nastavio da iz vojnog transportera dejstvuje po neprijatelju

Heroj Milan Tepić: Nije želeo da neprijatelj dođe do oružja, digao se u vazduh! (VIDEO)
Copyright Wikipedia

Na današnji dan pre 31 godinu u blizini Bjelovara u Hrvatskoj poginuo je heroj major Milan Tepić (34), koji je sebe digao u vazduh zajedno sa skladištem municije, jer nije želeo da ono padne u hrvatske ruke. Malo pre njega nastradao je vojnik Stojadin Mirković (19), koji, uprkos majorevoj naredbi, nije hteo da se preda.

U maju 1991. godine, u vreme prvih oružanih sukoba u Hrvatskoj, major Tepić premešten je u garnizon u Bjelovaru, gde je bila smeštena 265. motorizovana brigada.

Čuvena rečenica

I dalje se prepričava Tepićeva poslednja rečenica: "Jednom ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško."

Početkom septembra, našao se u vojnom skladištu "Barutana" u šumi Bedenik, u blizini Bjelovara, kako bi organizovao njegovu odbranu.

Nakon blokade bjelovarske kasarne i drugih vojnih objekata, kao i serije manjih incidenata, ovde ga je 29. septembra 1991. zatekao napad na bjelovarski garnizon od strane pripadnika Zbora narodne garde ("zenge").

Kada je major Tepić video da se nalazi u teškoj situaciji, odlučio je da već ranije minirano skladište digne u vazduh, ne želeći da oružje i municija padnu u ruke hrvatskih snaga.

Tako se u 10.40 digao u vazduh zajedno sa 170 tona eksplozivnih sredstava. Jaka eksplozija, koja je potresla celi Bjelovar, usmrtila je i desetak pripadnika "zengi", koje su se u toku opsade približile ogradi skladišta.

Nastradao i vojnik Stojadin Mirković

Malo pre pogibije Tepića, nastradao je i vojnik JNA Stojadin Mirković (19), koji je odbio njegovo naređenje da napusti skladište i nastavio da iz vojnog transportera dejstvuje po neprijatelju.

Mirković je poginuo kada su Hrvati njegovo vozilo pogodili "zoljom".

Za junački podvig prilikom dizanja u vazduh skladišta naoružanja Predsedništvo SFRJ je majora Tepića 19. novembra 1991. odlikovalo Ordenom narodnog heroja, što ga čini poslednjim narodnim herojem Jugoslavije.

Nakon pogibije, posmrtni ostaci Milana Tepića nikada nisu predati njegovoj porodici, koja je 1993. godine na seoskom groblju u Komlencu podigla porodičnu grobnicu i na njoj postavila spomen-ploču posvećenu Milanu.

Prema nekim navodima, njegovi posmrtni ostaci, zajedno sa posmrtnim ostacima šestorice vojnika, sahranjeni su na groblju Miroševac u Zagrebu, gde su zavedeni kao N.N. lice.

Danas nekoliko gradova u Srbiji i Republici Srpskoj ima ulicu Milana Tepića, a vojnik Stojadin Mirković je krajem 1999. godine posmrtno odlikovan. Jedna ulica u Valjevu nosi njegovo ime, a 2013. godine podignut mu je spomenik u njegovoj osnovnoj školi.

Danas će u Komlencu kod Kozarske Dubice biti obeleženo 30 godina od stradanja narodnog heroja majora JNA Milana Tepića, koji je poginuo u Bjelovaru kada je, žrtvujući svoj život, digao u vazduh vojno skladište.

Pomen će biti održan na mesnom groblju u Komlencu, u prisustvu rodbine, prijatelja i zvaničnika, u okviru Dana sećanja na narodnog heroja Milana Tepića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike