Ministar Ružić doručkovao sa studentima, pa govorio o školarcima i kombinovanom modelu nastave

25.09.2021

09:00

0

Autor: A. S.

73 odsto od ukupnog broja škola u Srbiji kojih ima skoro 2.000 nema niti jednog odeljenja koje je prešlo na onlajn sistem

Ministar Ružić doručkovao sa studentima, pa govorio o školarcima i kombinovanom modelu nastave
Copyright Branko Ružić, 24sedam/ Goran Sivački

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uručio je danas u studentskom domu "Karaburma" prve upute za smeštaj studenata prve godine i najavio nove investicije u infrastrukturu studentskih domova.


Ružić je u studentskom domu najpre doručkovao sa studentima, uverio se u uslove tog objekta i poručio da će se graditi novi objekat u beogradskom Studentskom gradu, sa 1.000 novih mesta.

- Prošle nedelje je ratifikovan okvirni sporazum sa Razvojnom bankom Saveta Evrope sa kojom smo potpisali ugovor o dodeli 36 miliona evra kredita, plus iz republičkog budžeta biće izdvojeno 12 miliona evra i biće utrošeno na realizaciju izgradnje, pre svega, objekta u Studentskom gradu - rekao je Ružić nakon obilaska doma na Karabrumi.

Takođe, sredstva će, kako je rekao, biti iskorišćena i za završetak studentskog doma u Nišu sa 400 novih mesta, zatim u Novom Sadu, a uradiće se i rekonstrukcija studentskog doma na Karaburmi čiji je kapacitet 1.000 mesta.

Ružić je naveo da su u prethodnim godinama završena velika ulaganja u studentske domove, rekonstrukciju i dogradnju učeničkih domova u iznosu od 28,5 miliona evra, navodeći da to govori da država vodi računa o studentima i njihovom standardu.

- Svi studenti koji borave u domovima i koji su na budžetu cena koštanja njihovog smeštaja u zavisnosti od kategorije se kreće od 1.110 do 1.900 dinara mesečno plus 171 dinar dnevno za doručak, ručak i večeru, što u velikoj meri prikazuje, ne samo odgovornost, nego i socijalnu dimenziju na koji način država ulaže u svoju budućnost - istakao je ministar.

Ružić je rekao da su danas uručeni prvi uputi za smeštaj i ishranu studenata prve godine, navodeći da su kapaciteti za smeštaj u Beogradu 10.500 mesta, a u Srbiji više 18.000 mesta.

- Činjenica da od skoro 2.400 onih koji su aplicirali u Beogradu 510 jesu Vukovci, govori o tome da je naš obrazovni sistem veoma vitalan, da je proces sticanja znanja tekao u kontinuitetu, da možemo da odgovorimo na sve izazove sa kojima se suočavamo i da možemo da budemo konkurentni i mnogo razvijenim državama - naveo je Ružić.

 Tom prilikom ministar je otkrio je i da će od ponedeljka 27. septembra u 18 opština biti primenjen kombinovani model nastave, dok će se u četiri jedinice lokalne samouprave sprovoditi onlajn.

Po kombinovanom modelu se, inače, jedan dan uči u školi, a drugi od kuće.

- U odnosu na prethodnu nedelju gde smo imali 48 jedinica lokalne samouprave sa kombinovanim modelom nastave, sledeće nedelje će to biti daleko manji broj - rekao je Ružić novinarima u Beogradu.

Navodeći da 73 odsto od ukupnog broja škola u Srbiji kojih ima skoro 2.000 nema niti jednog odeljenja koje je prešlo na onlajn sistem, Ružić je ukazao da to govori da obrazovni sistem pokazuje izuzetnu rezistentnost, odnosno da vannastavno i nastavno osoblje, kao i učenici pokazuju visok stepen odgovornosti.

 

Ružić je izrazio nadu da će se uz apele i mere Kriznog štaba u narednom periodu podići i nivo imunizacije.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike