24SEDAM NOVI SAD "Predugo smo čekali na poslednju želju narodnog vožda": Miloš Vučević o sahrani Đorđa Stratimirovića

27.09.2021

14:19

0

Autor: 24sedam

U Sremskim Karlovcima danas su uz najviše vojne počasti pohranjeni posmrtni ostaci generala

24SEDAM NOVI SAD "Predugo smo čekali na poslednju želju narodnog vožda": Miloš Vučević o sahrani Đorđa Stratimirovića
Copyright Miloš Vučević, Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

U Sremskim Karlovcima danas su uz najviše vojne počasti pohranjeni posmrtni ostaci generala Ðorđa Stratimirovića, komandanta srpskih dobrovoljaca iz Šajkaške koji je izvojevao najvažniju srpsku pobedu nad brojnijom i opremljenijom mađarskom vojskom 12. juna 1848. godine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da smo predugo kao narod, i kao država ostali gluvi na poslednju želju "narodnog vožda" Srba severno od Save i Dunava da počiva među svojim sunarodnicima.

- Previše vremena je prošlo, već više od jednog veka, kako su posmrtni ostaci velikog srpskog generala, rođenog Novosađanina, Đorđa Stratimirovića počivali u Beču. Istorijsku nepravdu što je generalu Stratimiroviću trebalo samo 10 godina da prisustvuje ostvarenju svog sna, pripajanju Srema, Banata, Bačke i Baranje Srbiji, ne možemo ispraviti, ali ovu ljudsku nepravdu smo danas ispravili. Nadam se da smo dostojno ispratili našeg div-junaka na večni san u sremsku zemlju koju je tako hrabro branio i krvlju zalivao. Mirno spavaj, Đorđe Stratimiroviću, sada si konačno tu, među svojima - napisao je Vučević na svom Instagram nalogu.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike