Ispunjena poslednja želja narodnog vožda: Ko je general Stratimirović čiji će ostaci danas biti položeni u Sremskim Karlovcima (FOTO)

27.09.2021

06:30

0

Autor: I.Pavlović

Danas će nakon 113 godina biti ispoštovana poslednja želja Đorđa Stratimirovića, jednog od najvoljenijih prvaka srpskog naroda u Austrougarskoj monarhiji

Ispunjena poslednja želja narodnog vožda: Ko je general Stratimirović čiji će ostaci danas biti položeni u Sremskim Karlovcima (FOTO)
Copyright Instagram printscreen/sajkaska

Posmrtni ostaci „narodnog vožda“,kako su ga zbog njegove vojničke hrabrosti zvali ondašnji Srbi, krajem avgusta su iz Beča sa groblja Sveti Marko preneti u Srbiju. A danas će po ukazu predsednika Aleksandra Vučića, uz najviše vojne počasti i u prusustvu velikodostojnika naše države i Srpske pravoslavne crkve biti pohranjeni u porti sremskokarlovačkog Manastira Vavedenje presvete Bogorodice iz 16. veka.

Ovim činom  će biti ispunjenja i poslednja želja generala Stratimirovića koju je izrazio neposredno pred smrt u svojim memoarima „Uspomene“.

Koliko je ovo značajan trenutak za Srbiju, govori impozantna biografija vožda Stratimirovića.

Rodio se u Novom Sadu 1822. Bio je najznamenitiji srpski vojskovođa u vreme revolucije 1848/1849. godine. Sa 26 godina je izabran za vožda Srpske Vojvodine.

Instagram printscreen/sajkaska
 

Doneo je vlast i vojsku u Vojvodstvo Srbije, porazio Mađare u desetinama bitaka i razgonio ih na buljuke, rekao „ne“ Lajošu Košutu u Mađarskoj, i suprotstavio se Austrijancima u nameri da neutrališu srpske uspehe u revoluciji...

Spasao je srpski narod od masakra pobedom u bici kod Mošorina, i ovom  briljantnom pobedom, koja se proučava na vojnim školama, postao besmrtan.

- Stratimirović je bio vojni vođa Srba tokom revolucije 1848. godine gde je u srpsko-mađarskim sukobima odneo nekoliko važnih pobeda sačuvavši tako crkve, manastire i srpski narod od velikih stradanja i totalnog uništenja. Ne samo da je posle sticanja samostalnosti za Srbe u Vojvodstvu radio kao njihov politički predstavnik, već je bio i diplomatski i vojno aktivan u Crnoj Gori, ali i neko ko se stavio na raspolaganje Srbiji tokom Srpsko-turskog rata 1876. godine, istakao je za 24sedam Aleksandar Đurđev, predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka Vožda Đorđa Stratimirovića u otadžbinu.

Instagram printscreen/sajkaska
 

Đurđev ističe i to da je reč o čoveku iz porodice koja je jedna od retkih srednjovekovnih srpskih plemićkih porodica još iz nemanjićkog perioda.

Potomak slavnog generala, Ivan Stratimirović, ističe zahvalnost svima koji su  pomogli da se  realizuje želja porodice, ali i njihovog slavnog pretka da se vrati kući.

- Hvala državi Srbiji, veliko hvala i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je potpisao ukaz da se naš predak sahrani uz najviše vojne počasti - izjavio je Ivan Stratimirović.

Instagram printscreen/sajkaska
 

Organizacioni odbor za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića iz Beča u Srbiju, uputio je molbu predsedniku Vučiću da odlikuje Vožda Stratimirovića posthumno i taj predlog će biti u proceduri za komisiju za odlikovanja koja uskoro odlučuje o tom pitanju.

Očekuje se da će odlikovanje biti dodeljeno na Sretenje kada se i ostalim zaslužnim ljudima dodeljuje.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike