Demografski problem je prvi prioritet

23.09.2021

18:47

0

Autor: Nikola A.

Loše demografske prilike s kojima se Srbija suočava decenijama unazad, kako je rekla, mogu se prevazići samo zajedničkim radom s lokalnim samoupravama

Demografski problem je prvi prioritet
Copyright Profimedia

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić danas je tokom radne posete Prijepolju i Priboju izjavila da postoji jasna i posvećena opredeljenost Vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje demografskog problema kao nacionalnog pitanja broj jedan.

Loše demografske prilike s kojima se Srbija suočava decenijama unazad, kako je rekla, mogu se prevazići samo zajedničkim radom s lokalnim samoupravama, jer svaka od njih ima specifičn lokalni problem koji mora da reši kao prioritetan, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Pročitajte još:

Milovanović Minić je dodala da taj problem ne mora biti uvek vezan za direktna finansijka izdvajanja porodici s decom.

– Stopa nataliteta svuda je niska. U doba pandemije, stopa mortaliteta još je veća. Suočeni smo s velikim brojem razvoda i statistikom po kojoj nas do 2050. godine neće biti ni pet miliona. Sve te opšte podatke, dodatno usložnjavaju i problemi na lokalnom nivou – izjavila je Milovanović Minić.

Ona je dodala da je demografija problem koji pogađa sve starosne grupe, a da se rešava dugoročno i u sadejstvu više ministarstava i lokalnih zajednica.

Član Opštinskog veća Prijepolje Zoran Petrić rekao je da ova opština, za podršku porodici izdvaja pet odsto iz lokalnog budžeta.

Zbog razuđenosti teritorije, kako je dodao, trenutno najveći problem imaju s prevozom đaka iz okolnih sela.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović istakao je da su u planiranju lokalnog budžeta za narednu godinu predviđena povećanja za pomoć porodicama s decom, ali da su često u dilemi kada je reč o finansijskim izdvajanjima, jer bi, kako je rekao, možda sigurniji put zaustavljanja depopulacije bila izgradnja neke fabrike.

On se saglasio s državnom sekretarkom da je demografija dugoročno i strateško pitanje, i naglasio da populaciona politika ne može i ne sme da bude populistička.

Pročitajte još:

Za mlade majke koje žele više dece, kako je zaključeno u razgovoru, često je taj cilj dostižniji ukoliko imaju siguran posao koji će ih socijalno i ekonomki osnažiti i omogućiti im da se ostvare u svim životnim ulogama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike