Upala srčanog mišića kod dece: Česta posledica preležanog koronavirusa

14.09.2021

19:39 >> 11:09

0

Autor: M.P.

Pre odlaska na sportsku aktivnost, mališani su u obavezi da obave lekarske preglede

Upala srčanog mišića kod dece: Česta posledica preležanog koronavirusa
Copyright Profimedia

Roditelji dece koja su bila pozitivna na koronavirus treba da budu obazriviji prilikom upisa mališana u školu sporta. Kako objašnjavaju stručnjaci, jedna od posledica preležane infekcije može biti i upala srčanog mišića, odnosno miokarditis.

Specijalista sportske medicine potpukovnik dr Nikola Čikiriz ističe da je neophodno da svako dete pre odlaska na sport bude podvrgnuto medicinskom pregledu.

– On podrazumeva anamnezu u kojoj se pored ličnih informacija navodi i vrsta sporta kojim će se dete baviti, kao i broj i obim treninga kojim će dete biti opterećeno – naglašava doktor.

Pročitajte još:

Česta posledica

– Pojavom koronavirusa postala je aktuelna situacija gde se kao posledica kovid infekcije učestalo javlja miokarditis, odnosno upala srčanog mišića – objašnjava doktor za Blic.

Naime, miokarditis je zapaljenje miokarda (srednjeg sloja zida srca). Kada se to desi, pumpna funkcija srca oslabi, zbog otoka i oštećenja mišićnih ćelija.

Simptomi

Neki od simptoma miokarditisa su malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu, nadražajni kašalj, lupanje srca, bol u grudima i slično.

Prema rečima dr Čikiriza takva srčana oboljenja mogu dovesti do iznenadne smrti sportista, odnosno svakog čoveka.

Postkovid se javlja i kod dece i on može biti prisutan i do šest meseci.

Pročitajte još:

Zakonom o sportu iz 2016. utvrđeno je da svako dete koje se uključuje u sistem sporta u bilo kom obliku mora da ima obavljen zdravstveni pregled i utvrđenu opštu zdravstvenu sposobnost pre početka bavljenja sportskim aktivnostima.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike