Dobra vest: Kinesko istraživanje potvrdilo - treća doza Sinofarma povećava nivo antitela

18.09.2021

07:44 >> 09:31

0

Autor: J.S.J.

Izvor: Tanjug

Osim u Kini, Sinofarm je najzastupljenija vakcina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kambodži

Dobra vest: Kinesko istraživanje potvrdilo - treća doza Sinofarma povećava nivo antitela
Tanjug/AP Photo/Aaron Favila)

Treća doza kineske Sinofarm vakcine protiv koronavirusa povećava nivo antitela koja opadaju nekoliko meseci posle primanja druge doze, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kini.

Studija koju još treba da potvrde i drugi naučnici objavljena je u trenutku kada se u Kini daje treća doza vakcine rizičnim grupama populacije iz straha da zaštita slabi protokom vremena, preneo je Rojters.

Pročitajte još

Osim u Kini, Sinofarm je najzastupljenija vakcina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kambodži. i u Srbiji je najveći broj građana primio prve dve doze Sinofarm vakcine.

Nivo antitela opada za čak 70 odsto

Nivo antitela pet meseci posle revakcinacije Sinofarmom opada za 70 odsto u odnosu na nivo koji se dostigne četiri nedelje posle druge doze vakcine, pokazalo je istraživanje u kome su učestvovali zdravstveni radnici.

Ali, nedelju dana posle treće doze koncentracija antitela ponovo raste.

I druge vakcine protiv kovida 19 slabe protokom vremena, pa su njihovi proizvođači predložili da se daje treća doza. Međutim, neki naučnici kažu da je potrebno više podataka da bi se znalo da li je treća doza potrebna ili ne.

Posle treće doze Sinofarm vakcine popravlja se i ćelijski odgovor na virus, navodi se u istraživanju i dodaje da je ćelijski odgovor i najvažniji za dugoročnu zaštitu od virusa.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti