Epidemija korone odlaže operacije, liste čekanja sve duže: Čeka se i po dve godine

07.09.2021

08:00 >> 08:08

0

Autor: P. Š.

U zdravstvenim centrima u Srbiji od početka pandemije, operišu se samo hitni slučajevi

Epidemija korone odlaže operacije, liste čekanja sve duže: Čeka se i po dve godine
Copyright Ilustracija/Profimedia

Zbog pandemije koronavirusa produžene su liste i vreme čekanja na operacije, pre svega na ortopedske, ali i operacije katarakte. Najteže je u specijalizovanim institutima i kliničkim centrima, a u manjim centrima se rade samo hitne intervencije.

Na ugradnju proteze u kolenu Jovana Aleksić iz Bujanovca čekala je dve godine. Operisana je u Institutu za ortopediju Banjica u Beogradu. Sada se oporavlja u Bujanovačkoj banji, javlja RTS.

Pročitajte još:

– U suštini je strašan period, baš strašan, ovo je vrsta reumatoidnog artritisa. Imamo pravo na taj prioritet, ali zbog korone se sve to odužilo – priča Jovana Aleksić.

Koronavirus odlaže ili produžava vreme odlaska na operacije, najduže se čeka u većim kliničkim centrima i institutima, ali i u zdravstvenim centrima u Srbiji od početka pandemije, operišu se samo hitni slučajevi.

– Kad sam zakazala, godinu dana sam čekala i pozvali su me, operisana sam u Vranju – priča Jelena Popović iz Vranja.

Fizijatar dr Goran Nedeljković, v. d. direktora Stacionara u Bujanovačkoj banji, ukazuje da je vreme čekanja za hirušku operaciju pacijenata od šest meseci do godinu dana.

– To je neko kraće vreme u odnosu na ranije godine iz razloga što su otvoreni centri i edukovani su ortopedi – dodaje dr Goran Nedeljković.

Zrenjaninska bolnica radi punim kapacitetom, otvorene su sve hirurške sale, ali i dalje ima lista čekanja na pojedinim odeljenjima. U valjevskom Zdravstvenom centru nedostaju specijalisti.

– Najduže su liste čekanja u oblasti ortopedije za inplantaciju proteza kukova i druga oblast gde se isto čeka, gde postoje liste čekanja, je operacija katarakte – navodi dr Igor Kitaresku, direktor bolnice “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu.

– Ne može jedan ili dva čoveka raditi sve operacije, mislim može, ali moraju i da se odmore. Nije to veliki spisak, to je otprilike nekih sedam, osam ljudi – ukazuje dr Branka Antić, direktor ZC Valjevo.

Klinički centar u Nišu smanjio je broj operacija od početka pandemije, najduže se čeka na ortopedske, ali proširili su kapacitete u toj oblasti.

Pročitajte još:

– Kada je veći deo Srbije bio u kovid režimu Klinički centar u Nišu je zbrinjavao pacijente cele južne, jugoistočne Srbije, preko dva i po miliona ljudi. Naravno da je u tom zbrinjavanju sve hitne patologije bilo manje prostora za one pacijente čije se intervencije mogu odložiti – ističe prof. dr Zoran Perišić, direktor KC Niš.

Ugradnju veštačkog kolena u Nišu čeka 550 pacijenata, a više od 300 čeka veštački kuk. Zbog straha od koronavirusa mnogi pacijenti sa ozbiljnim zdravstvenim problemima su i sami odlagali odlazak lekaru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike