Kako deca podnose koronu: Sve prođe mirno, a onda se za mesec i po jave komplikacije

10.09.2021

06:00 >> 10:33

0

Autor: R.M.

Broj dece zaražene koronom u pojedinim ambulantama povećao se tri puta u protekle dve nedelje

Kako deca podnose koronu: Sve prođe mirno, a onda se za mesec i po jave komplikacije
Copyright Ilustracija/Profimedia

Novi delta soj virusa korona sve je prisutniji među mladima, a kako tvrde pedijatri, broj dece koja se javljaju sa simptomima ovog virusa u pojedinim domovima zdravlja se utrostručio.

Tako pedijatar Aleksandra Bogdanović kaže za 24sedam da se broj najmlađih koji dolaze u ambulantu gde radi počeo povećavati nekoliko dana pre početka školske godine.

– Čekaonice su nam pune i već fizički ne možemo da postignemo sve. Dešava se da čekaonica bude puna kao usred epidemije gripa u januaru – dodaje ona.

– Od sve dece koja se javljaju u ambulantu, otprilike polovina je pozitivna na koronu. Javljaju se sa sličnim simptomima, ali ima i dece kod koje je nespecifična klinička slika, a test bude pozitivan. Tu nema nekog pravila – kaže doktorka.

Simptomi traju kratko

Što se tiče kliničke slike, deca uglavnom imaju lakše respiratorne virusne infekcije, a simptomi traju kratko.

– Javljaju se i sa temperaturom i stomačnim tegobama. Temperatura ne mora obavezno da bude visoka, a može da traje samo dan ili dva. Mada ima slučajeva i kada traje mnogo duže, iako se pacijenti obično javljaju već u ranoj fazi. Sem temperature, javljaju se kašalj, malaksalost i bol u grlu – objašnjava doktorka.

Ambulanta u Beogradu, Foto: R.M.

Kod najmlađih pacijenata se odmah radi antigenski test, a doktorka kaže da je bitno da se on uradi u pravom trenutku.

– Ako se uradi prvog dana kada se pojave temperatura i kašljanje, najverovatnije će biti negativan, pa je najadekvatnije vreme da se uradi od trećeg do petog dana nakon prvih simptoma – priča ona.

Svakako, sva deca kod koje se otkrije virus moraju da budu u izolaciji 15 dana.

Temperatura se javlja i posle tri meseca

Međutim, problem je u tome što delovi virusa ostaju u detetu i tri meseca nakon što ga preleže.

– Recimo, sve prođe mirno, svi rezultati budu dobri, a onda se za mesec i po jave neke komplikacije. To se dešava kod manjeg broja dece i uglavnom se radi o malaksalosti i temperaturi oko 37 stepeni. Ovakva stanja mogu trajati od mesec dana do tri meseca – objasnila je doktorka Bogdanović.

Međutim, problem može da nastane i kod dece koja se bave sportom pa posle preležane korone krenu da treniraju.

– Ono što je bitno jeste da su u dužem periodu pošteđeni fizičkog napora. Recimo, prođe sve i posle dve nedelje krenu na treninge i onda se stanje iskomplikuje. To se dešavalo kod nekih srednjoškolaca – priča doktorka.

Prema njenom iskustvu iz ambulante, od korone najviše obolevaju srednjoškolci.

– Korona je dominantna kod srednjoškolaca i starijih razreda osnovne škole. Kada se pojavila, najviše je bilo obolelih od 16 godina pa naviše. Sada se ta granica spustila, pa često obolevaju deca od 12 do 18 godina – dodaje pedijatar dr Bogdanović.

U školama vreba opasnost

Ona dodaje da se delta soj lakše prenosi, pa može biti opasno i to što deca sada sede zajedno u klupama a retko nose maske.

– Maske ne nose baš svi, a distance već nema. Rizik od prenošenja svakako da postoji. Imali smo slučaj da je 15 dece u jednom odeljenju imalo iste respiratorne simptome. Može biti problematično i to što su u neposrednoj blizini u zatvorenom prostoru. S druge strane, teško je sedeti sa maskom na licu sve vreme. Ranije je i čas kraće trajao, pa im je bilo lakše jer su manje ostajali u školama – smatra doktorka.

Ilustracija, Foto: Pixabay

Ona objašnjava da deca mogu biti i prenosioci, iako sama nemaju simptome.

– To može biti opasno za njihove vršnjake, ali i za starije koji nisu vakcinisani ili imaju hronične bolesti – naglašava dr Bogdanović.

Zanimljivo je to da, iako od početka korone radi sa zaraženim pacijentima, do sada nije imala slučajeve da je neko vakcinisano dete imalo koronu.

Pročitajte još:
Dodaje da je vakcinacija za srednjoškolce krenula proletos, ali da je do sada jako slab odziv.

Na kraju roditeljima i deci savetuje ono što su savetovali i ostali lekari proteklih godinu i po.

– Treba da se pridržavaju epidemioloških mera, od koji su osnovne držanje distance i epidemiloške mere. I kontakti i okupljanja su veliki rizik. Distanca ima smisla, ali s obzirom na to koliko sve ovo traje, mislim da je teško pridržavati se svega toga i živeti na taj način da socijalno budemo izolovani. To je neprirodno. Ali virus je lakše prenosiv i pre ili kasnije ćemo se inficirati. Ako smo vakcinisani, rizik od teže forme je manji, tako da je poenta u vakcinaciji – zaključila je dr Bogdanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike