Zelić: Vakcine su bezbedne, Agencija za lekove poštuje stroge kriterijume

03.01.2021

12:53 >> 13:09

0

Autor: J.B.O.

U Srbiji su odobrene do sada dve vakcine, Fajzerova i Sputnjik V

Zelić: Vakcine su bezbedne, Agencija za lekove poštuje stroge kriterijume
Copyright Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Sve isporuke vakcina se kontrolišu. Građani mogu da imaju puno poverenje u njihovu bezbednost i efikasnost, izjavio je danas Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Pročitajte još:

– Moramo da unesemo jednu dozu nade, odobrili smo do sada dve vakcine, Fajzerovu i Sputnjik. Svaka isporuka se kontroliše u što kraćem roku, ali poštujući naše stroge kriterijume kako bi naši građani imali bezbedne vakcine – kazao je Zelić.

U koordinaciji s Ministartvom zdravlja uskoro će početi i vakcinacija ruskom vakcinom.

Zelić naglašava da građani mogu da imaju puno poverenje jer na proceni bezbednosti vakcina rade stručni ljudi.

– Spremni smo i za procene drugih vakcina čim one pošalju dokumentaciju. Do sada nijedan korak nije preskočen, nema ništa sporno sa ovim vakcinam – istakao je Zelić.

Dodao je da Agencija za lekove i medicinska sredstva prati smernice SZO i EU, koje omogućavaju i drugim regulatornim telima da uz procenu ALIMS-a imaju i njihove preporuke.

Korisnici domova za stare su prve vakcine primili još 24. decembra, a prema rečima Zelića, prati se da li je kod nekoga bilo neželjenih efekata.

– Samo je jedna evidentirana u periodu od 24 sata od prijema vakcine i nema nikakvog razloga za zabrinutost. Imamo razloga da budemo vedri kada je reč o nastavku imunizacije. Kada je reč o vakcinama, samo je tehnologija proizvodnje nova kod Frajzerove vakcine, ali sve vakcine imaju kvalitet bezbednosti i efikasnosti tako da je svaka od njih dobra – zaključio je Zelić.

Poslednjeg dana 2020. godine, stigla je dozvola Agencije za lekove i za “Sputnjik V”, dan pre stiglo je i 2.400 doza te vakcine u Srbiju, a narednih dana otpočinje vakcinacija i ruskom vakcinom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike