Šta znamo o novim sojevima koronavirusa? Ima ih četiri i sve su bliži našoj zemlji

09.01.2021

07:11 >> 12:19

0

Šta znamo o novim sojevima koronavirusa? Ima ih četiri i sve su bliži našoj zemlji
Copyright Profimedia

Nikad kraja! Vest o otkriću novog soja koronavirusa odjeknula je širom sveta i po drugi put zaplašila stanovništvo, ali i zdravstvene radnike koji se sa ovom zarazom bore već godinu dana. Novi soj britanskog kovida za koji smo nedavno saznali, nažalost nije i jedini, jer su se i u drugim delovima planete pojavile još tri mutacije ovog virusa.

Informacije o karakteristikama ovih sojeva brzo se pojavljuju, a naučnici vredno rade kako bi saznali  na koji način se virus širi, izaziva li teže bolesti i hoće li trenutno odobrene vakcine zaštititi ljude od ovih sojeva. Te studije, uključujući genetske analize virusa, pomažu nam da shvatimo kako promene virusa mogu uticati na njegovo širenje i što se događa ljudima zaraženim virusom.

Pixabay

Ono što sada znamo je da četiri varijanti kovida19 kruži svetom i to:

D614G Primarni virus

Trenutno najdominantniji oblik globalnog virusa je varijanta SARS-CoV-2 sa supstitucijom D614G u genu koji kodira protein klas, prvotno primećen krajem 2019. godine u Kini.

Vremenom je postao najdominantniji soj, velike zaraznosti i prenosa, ali i stope smrtnosti.

U Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) pojavila se nova varijanta s neobično velikim brojem mutacija. Čini se da se ova varijanta širi lakše i brže od ostalih. Ipak, naučnici kažu da trenutno nema dokaza da uzrokuje teže bolesti ili povećani rizik od smrti.

Pixabay

Ovaj soj virusa prvi put je otkriven u septembru 2020. godine, a sada je raširen u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj. Od tada je otkriven u brojnim zemljama sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države i Kanadu.

Da se novi soj približava i našoj zemlji pokazuju podaci da su slučajevi zabeleženi i u Grčkoj, kao i Rumuniji, koja je juče prijavila prvi slučaj novog soja koronavirusa – 27-godišnju ženu sa juga ove zemlje.

U Južnoj Africi pojavila se još jedna varijanta virusa, koja je izvorno otkrivena početkom oktobra, a uočeno je da deli neke mutacije s varijantom otkrivenom u Velikoj Britaniji. Bilo je slučajeva uzrokovanih ovim sojem virusa i izvan Južne Afrike, pa bi se moglo reći da se ova mutacija širi lakše i brže od ostalih. Trenutno nema dokaza da uzrokuje teže bolesti ili povećani rizik od smrti.

Još jedan soj koronavirusa nedavno se pojavio u Nigeriji. Trenutno Američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti nadgleda ovaj soj, ali, prema njihovim informacijama, trenutno nema dokaza koji ukazuju na to da ova varijanta uzrokuje ozbiljniju bolest ili pojačano širenje kovida19.

Pročitajte još
Naučnici u ovom trenutku rade na tome da saznaju više o ovim sojevima, a ono što je još uvek nepoznato je to da ne znamo koliko brzo se šire ovi sojevi, kako se oni međusobno razlikuju i po čemu se bolest uzrokovana ovim novim varijantama razlikuje od bolesti uzrokovane primarnim SARS-COV2 virusom.

Ono što je bitno, ističe SZO je da mutacije u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici ne uzrokuju promene u kliničkoj prezentaciji ili težini, ali njihov potencijal širenja mogao bi dovesti do povećanih hospitalizacija povezanih s kovidom19, a time i smrtnih slučajeva. Zato je važno, ističu čelnici ove organizacije, “strogo kontrolisati letove i masovne komunikacije”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike