Preminula mati Darija: Igumanija manastira Davidovica izgubila bitku sa koronom

12.01.2021

21:53

0

Nakon četrdesetak dana borbe, od posledica pobeđene bolesti izazvane korona virusom, preminula igumanija manastira Davidovica

Preminula mati Darija: Igumanija manastira Davidovica izgubila bitku sa koronom
Copyright Foto: Eparhija Mileševska

Nakon četrdesetak dana borbe, od posledica pobeđene bolesti izazvane korona virusom, preminula igumanija manastira Davidovica mati Darija.

Igumanija Darija je rođena 1950. godine u Nišu kao Draga Pantić. Detinjstvo i mladost provela je u rodnom gradu gde je završila osnovnu i srednju školu kao i Fakultet fizičke kulture. Nakon udaje, zajedno sa svojim suprugom, Nišlijom Nebojšom Popovićem, dolazi u Priboj gde su oboje našli posao i zasnovali svoje porodično gnezdo. Mati Darija je bila profesor u pribojskoj osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. U novoj sredini stekla je veliki ugled kao vredan radnik, vrstan pedagog i omiljeni profesor, navodi se na sajtu Eparhije Mileševske.

Kako je vaspitana u patrijarhalnoj porodici nikada nije zaboravljala svoju veru. U vreme komunista bila je predsednica Kola srpskih sestara pri pribojskom hramu Sv. Kneza Lazara. Sa suprugom je dobila dva sina, Srđana i Ivana, od kojih ima sedmoro unučadi.

Nakon smrti supruga odlučuje se da krene monaškim putem pa je zamonašena u manastiru Kumanici 2009. godine. Vredna i radna po prirodi odmah nakon monašenja tražila je od Episkopa da je uputi u manastir Davidovicu koji je želela da obnavlja. I u tome je u potpunosti uspela.

Na Cveti 2010. postavljena je za igumaniju manastira Davidovica. Ono što su drugi rušili i razgrađivali 350 godina ona je vrednim radom i trudom obnovila tako da je danas manastir Davidovica jedan lepo uređen, izgrađen i ugledan manastir. Svu svoju imovinu i sve što je imala dala je za obnovu manastira. A uglavnom je išla u staroj zakrpljenoj odeći.

Već duži niz godina imala je zdravstvenih problema, najviše sa astmom. I tu svoju poslednju borbu ovde na zemlji hrabro je iznela. Pobedila je opaku bolest ali njeno oslabljeno telo nije uspelo da se izbori sa posledicama

Zaupokojena Liturgija biće služena u četvrtak, 14. januara 2021. godine u manastiru Davidovici sa početkom u 9 sati dok će opelo mati Dariji biti služeno u 12 sati na monaškom groblju davidovičke obitelji gde će biti i sahrana. Liturgiju i opelo će služiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike