Spremite se, pred nama su ledeni dani: Temperature u "debelom minusu", a onda sledi preokret

15.01.2021

07:30 >> 09:36

0

Poznati srpski meteorolog najavio hladne dane i otkrio kada se očekuje otopljenje

Spremite se, pred nama su ledeni dani: Temperature u "debelom minusu", a onda sledi preokret
Copyright TANJUG/RADE PRELIC

Početak 2021. godine najpre nam je doneo prve pahulje, a poslednjih dana sa obilnijim padavinama sve planine i većina naših gradova su se zabeleli, a pojedini delovi zemlje, gde je sneg padao nešto jače, ostali su potpuno paralisani. I dok se Srbija bori sa snežnim (ne)prilikama, sada nam stiže još jedno upozorenje od meteorologa – predstoje nam ledeni dani!

Pixabay

Da nas očekuje “debeli” minus potvrđuju najave meteorologa “Weather to umbrella” Đorđa Đurića, koji kaže da nas do kraja sedmice očekuje promenljivo oblačno i veoma hladno vreme.

– U južnim i centralnim predelima povremeno će padati sneg, a na severu će biti suvo. Maksimalna temperatura u petak biće od -2 do jednog stepena. To će biti poslednjo dan sa temperaturom u plusu, jer se već od subote očekuju ledeni dani, kada će temperatura tokom jutra biti oko -10, dok će maksimalna temperatura iznositi -5 do 0 stepena – poručio je Đurić za 24 sedam.

Privatna arhiva

Kako je istakao, u prestonici neće biti mnogo toplije.

– U Beogradu do kraja sedmice promenljivo oblačno i veoma hladno, a danas i u subotu uz provejavanje slabog snega. Maksimalna temperatura u petak do nule, a za vikend se očekuju dani sa maksimalnom temperaturom od – 2 stepena – najavio je on i dodao da će najhladniji dan biti u ponedeljak, kada će se živa u termometru spustiti i do – 15 stepeni.

– U pojedinim mestima, lokalno će se temperatura spustiti i na -15 stepeni. Tako će biti u Sjenici. Od sredine sledeće sedmice očekuje se otopljenje i osetniji porast temperatura.

Ko je “krivac” za ledene dane?

Za ove niske temperature koje su pred nama, “krivac” je priliv veoma hladne vazdušne mase koja nam dolayi sa severoistoka.

– To nije neobično za ovo doba godine, već je u skladu sa kalendarom. Priliv tog vazduha je iz oblasti Rusije i Ukrajine, koji preko preko Kipra dolazi do Balkanskog poluostrva gde će uslediti premeštanje ciklona preko juga Grčke, Egejskog mora i Turuske i dalje preko Crnog mora koji će uvući u svom zadnjem delu veoma hladnu vazdušnu masu sa severoistoka – objasnio je on.

Pixabay

Ipak, njegov centar biće daleko od Srbije, pa će narednih dana u našoj zemlji biti suvo, a samo uz povremeno  provejavanje snega.

– Planine Grčke i veći deo Turske pogodiće veoma obilne snežne padavine, a u Turskoj se očekuje i preko pola metra snega. Ujedno, ledena vazdušna masa koja će se u vidu severnog strujanja premeštati preko Crnog mora, zbog znatno toplije vode postaće bogata vodenom parom, pa će obilni sneg pasti dodatno na severnoj obali Turske. Snažne gmljavinske oluje pogodiće istočni deo Mediterana, Kipar, Liban i Izrael, ali sve to je daleko od nas – rekao je Đurić.

Pročitajte još
Nešto vedrija prognoza predviđa se za sredinu naredne nedelje, odnosno od utorka, ali do tada je potrebno da obratimo pažnju na mraz i poledicu.

– Od sredine sledeće sedmice očekuje se otopljenje i osetniji porast temperatura, uz otapanje snežnog pokrivača. Iako se narednih dana ne očekuju burne pojave, treba biti veoma oprezan kada je poledica u pitanju, jer će sneg do petka tokom dana otapati, a potom će se stvarati poledica, koja može da ugrozi saobraćaj, ali i kretanje pešaka na trotorarima – upozorio je meteorolog Đurić.

Tabela

Dan                       Stepen

Petak                       -2/1

Subota                    -10/0

Nedelja                   -10/0

Ponedeljak             -15/0

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike