Do danas su prijavljene 62 neželjene reakcije na vakcine u Srbiji

29.01.2021

09:50 >> 11:01

0

Od tog broja, 35 reakcija je na Fajzerovu vakcinu, 26 na Sinofarmovu i jedna na sputnjik V

Do danas su prijavljene 62 neželjene reakcije na vakcine u Srbiji
Copyright Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer)

Agenciji za lekove i medicinska sredstva  (ALIMS) do sada su u Srbiji prijavljene 62 neželjene reakcije posle vakcinacije građana.

Pavle Zelić iz Agencije ističe da to nije razlog za zabrinutost i da su sve te reakcije očekivane.

Najviše je lokalnih, na mestu uboda, rekao je Zelić za RTS, i dodao da su srpski eksperti kompetentni da na najbolji način provere vakcine.

Kako ističe, taj broj ne zvuči strašno, ali pokazuje da Agencija pažljivo prati šta se dešava. Od tog broja, 35 reakcija je na “Fajzerovu” vakcinu, 26 na “Sinofarmovu” i jedna na “sputnjik V”.

Dodaje da je reč uglavnom o lokalnim reakcijama na mestu primene, kao što su bol, otok ili crvenilo, a sve to je očekivano.

BILO I SISTEMSKIH REAKCIJA

Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer)

Zelić je rekao da su bile prisutne i sistemske reakcije, najčešće povišena telesna temperatura koja je trajala najviše tri dana, malaksalost, zamor i glavobolja.

Danas je u Srbiju stiglo novih 40.000 doza ruske vakcine “sputnjik V”. Zelić je rekao da je ključna uloga Agencije da se izda uvozna dozvola, odnosno sertifikat, i da su spremni.

Poručio je da će svaka serija vakcina koja stigne u Srbiju proći kontrolu kvaliteta i da su srpski eksperti kompetentni da urade sve što je nephodno da bi građani bili uvereni da su vakcine na najbolji način proverene.

Pročitajte još

Na pitanje u vezi s primenom vakcine kod dece, Zelić je rekao da je važno napomenuti da one nisu ispitane na dečjoj populaciji, što ne znači da nisu bezbedne za decu, samo to zahteva određeno vreme.

Zelić je rekao da su dosadašnji rezultati vakcinacije u Srbiji odlični i da će to pomoći da se preokrenu strašne brojke zaraženih, hospitalizovanih i preminulih od kovida.

U REGIONU ALARMANTNO

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner)

Kako kaže, situacija u regionu je alarmantna, a srpska Agencija je na vezi sa kolegama iz regiona i pružiće im podršku, kao i prethodnih godina.

Ističe da se zaposleni u Agenciji trude da pomognu da se što pre dođe do vakcina i da provere njihovu bezbednost.

Navodi i da se očekuju rezultati studija o primeni “Sinofarmove” vakcine kod dece.

Prema njegovim rečima, informacije se dopunjavaju iz dana u dan, i šire se opsezi u kojima može da se primeni vakcina.

Kada je reč o alergijama i preosetljivosti na određene sastojke vakcine, Zelić kaže da to jeste razlog za zabrinutost, odnosno da to znači da se takvim pacijentima pristupa s pažnjom. Međutim, napominje da to ne znači da su takvi pacijenti kontraindikovani za primenu vakcine, nego da moraju da se isprate.

Dodaje da je potrebno obratiti pažnju na kompleksne alergijske reakcije.

Kada je reč o hroničnim stanjima, Zelić je rekao da je akutno pogoršanje bolesti situacija u kojoj mora da se sačeka s vakcinom, kao i da je ne mogu primiti oni kod kojih je aktuelna sama bolest kovid 19.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike