Srbija je svetsko čudo po broju vakcinisanih građana! Najveći globalni mediji odali su nam priznanje

02.02.2021

10:03 >> 10:47

0

Autor: Radmila Briza

Prema pisanju stranih medija, Srbija je uspela ono što ni najbogatije zemlje nisu postigle, a najbolji smo na Balkanu

Srbija je svetsko čudo po broju vakcinisanih građana! Najveći globalni mediji odali su nam priznanje
Copyright Tanjug/Beoinfo/Predrag Mitić

Veliki svetski mediji, kao što je The Financial Times, pitaju se kako je moguće da je Srbija uspela da postane prvak Evrope u brzini vakcinisanja građana protiv kovida.

Prema pisanju “Jutarnjeg lista”, Srbija danas ima vakcinisanih 6,3 odsto stanovništva, a ispred nje su u svetu samo Izrael (neverovatnih 53,8 odsto), Ujedinjeni Arapski Emirati (35,2 odsto), Velika Britanija (14,7 odsto), Bahrein (14,7 odsto), Sjedinjene Države (9,7 odsto) i Portoriko (7,9 odsto).

Od zemalja kontinentalne Evrope, najbliže Srbiji su Danska (4,6 odsto) i Slovenija (3,7 odsto). Svi ostali u kontinentalnoj Europi, pa i oni najbogatiji, trenutno su ispod 3,3 odsto.

Bolji smo od svih

Do sada je Srbija osigurala oko milion doza, a planira da obezbedi još milion do početka marta, čime bi uspela da vakciniše trećinu populacije.

U grafikonu ispod možete da vidite, kako poručuje “Jutarnji”, neočekivanu razliku koju je uspela da napravi Srbija u brzini vakcinisanja u odnosu na grupu probranih zemalja kontinentalne Evrope. Zasad se Hrvatska, u odnosu na Srbiju, nije pokazala naročito snalažljivom u nabavci vakcina.

Grafikon, Printskrin Our World in Data

Ostale balkanske zemlje ne stoje tako dobro u vakcinisanju kao Srbija, priznaju hrvatske kolege. EU je osigurala oko 70 miliona evra za šest novih potencijalnih članica na Balkanu, ali „evropske linije snadbevanja“ neće puno pomoći Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji. I svi se okreću pregovorima s kineskim i ruskim proizvođačima vakcina.

Podsetimo, kako je juče najvaljeno, novi kontingent od 9.360 doza “Fajzerove” vakcine protiv koronavirusa stigao je u Srbiju.

U Srbiji je nastavljena vakcinacija protiv koronavirusa, nakon dana pauze, tokom koje su dezinfikovane sve prostorije u kojima se odvija imunizacaija.

Vakcine samo stižu

Na Beogradskom sajmu u Hali 3 nastavljena je vakcinacija kineskom vakcinom, dok se u Hali 11 vakcinišu građani koji su se opredelili za rusku vakcinu “sputnjik V,” rekla je Tanjugu koordinator punkta u Hali 3 dr Dragana Milošević.

Interesovanje građana za vakcinaciju i juče je bilo veliko. Građani su formirali redove ispred hala, a kolona automobila je formirana do ulazne rampe na Sajam.

Pročitajte još

U Srbiji je do juče vakcinisano 463.000 ljudi, a 10.000 ih je revakcinisano. Po broju vakcinisanih na 100 građana prvi smo u Evropi i treći u svetu, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike