Direktorka "Batuta": Test na korona virus treba raditi dva, tri dana od pojave simptoma

01.12.2020

21:57 >> 22:15

0

Direktorka "Batuta": Test na korona virus treba raditi dva, tri dana od pojave simptoma
Copyright Tanjug/Tamas Vasvari/MTI via AP

Direktorka “Batuta” Verica Jovanović izjavila je večeras da osobe koje imaju temperaturu i kašalj treba da urade testove u roku od dva, tri dana od pojave simptoma.

-Na usluzi su domovi zdravlja, u kovid ambulantama mogu da urade i to testiranje, rezultat stiže vrlo brzo i postavlja se dijagnoza kao da je urađen PCR test. Ako je antigenski test negativan, a osoba ima simptome, tada je potreban PCR test – istakla je Jovanovićeva za RTS.

Pročitajte još:

Dr Tiodorović najavio kada ćemo imati epidemiju pod kontrolom, ali i još jednu meru 

Šta dobijamo produžetkom raspusta? Ministar i epidemiolog objasnili 

Prema njenim rečima, ponovno testiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.-Radi se o primeni protokola koji su utvrdili SZO i Evropski centar za kontrolu bolesti i Centar za kontrolu bolesti. Mi smo to primenili od avgusta. Posle 14 dana provedenih u kući, zaključkom lekara je završena i infektivnost za onoga ko je bio pozitivan na koronu. Kad je u pitanju lečenje u bolnici, lekar odlučuje koliko će još pacijent ostati u kućnim uslovima, ali retestiranje nije potrebno – kazala je Jovanovićeva.

Doktorka je takođa izjavila da prema stručnoj literaturi, nema infektivnosti posle 14 dana, kao i da je dovoljan izveštaj lekara i da poslodavac na osnovu toga treba da primi zaposlenog.

Ukazuje da u Srbiji bliski kontakti ostaju u karantinu 14 dana, dok je u nekim drugim zemljama taj period skraćen na 10 dana.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/TanjugPro

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike