Sabor za novog patrijarha počinje u četvrtak u 12 sati, najveći broj vladika stigao u Beograd

17.02.2021

12:25 >> 13:51

0

Autor: A. B.

Sabor će se održati u kripti Hrama Svetog Save

Sabor za novog patrijarha počinje u četvrtak u 12 sati, najveći broj vladika stigao u Beograd
Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Sveti arhijerejski sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan sutra u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati, a pre toga u devet časova biće održana sveta liturgija sa prizivom svetog duha, uobičajna za početak svakog Sabora.

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru neće prisustvovati episkop australijsko-novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv pandemije kovida, kao i episkop zapadnoevropski Luka, zbog lošeg zdravstvenog stanja, a upitno je i prisutstvo vladike vranjskog Pahomija, koji je nedavno oboleo od korone.

Dolazak vladika se očekuje i tokom dana. Deo njih će biti smešten u Patrijaršiji, a ostali po sopstvenom izboru.

Tanjug/Tara Radovanović

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Kandidat za patrijarha može biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri, prvo arhijereji biraju između sebe, sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Pročitajte još:

Po navodima pojedinih medija, Jovan Radosavljević će biti monah koji će apostolskim žrebom birati između trojice kandidata za 46. poglavara SPC.

Podsećamo, patrijarh srpski Irinej umro je je 20. novembra 2020. godine u 91. godini posle borbe sa koronavirusom, a patrijaršijske dužnosti preuzeo je Sveti sinod SPC. Sinodu do izbora novog patrijarha predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti