Srbija dobila novog patrijarha: Oglasila se zvona sa Hrama i Saborne crkve (FOTO)

19.02.2021

08:11 >> 07:31

0

Sabor se održao u kripti Hrama Svetog Save, a ne kao do sada u Patrijaršiji

Srbija dobila novog patrijarha: Oglasila se zvona sa Hrama i Saborne crkve (FOTO)
Copyright Tanjug/Nikola Anđić

Srpska pravoslavna crkva (SPC) izabrala je svog 46. po redu patrijarha, a to je mitropolit zagrebačko-ljublljanski Porfirije. Sabor, na kojem se bira novi poglavar SPC, počeo je tačno u podne, prvi put u kripti Hrama Svetog Save, na Vračaru. U 14 sati je počelo glasanje, a oko 15 je bila pauza Svetog arhijerejskog Sabora, Čak 43 arhijereja tajnim glasanjem biralo je između tri kandidata za patrijarha. Njihova imena bila su u tri koverte u Jevanđelju, a patrijarha je nasumice „izvukao“ arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac iz eparhije Braničevske.

Ovako je tekao dan ispred Hrama Svetog Save:

———————

09:09 – Počela liturgija

Izborni dan počeo je u devet sati liturgijom, koju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje ostalih arhijereja. Naš reporter javlja da se u hramu nalazilo oko stotinak ljudi, dok su ispred zdanja brojne novinarske ekipe, kao i nekoliko policijskih vozila.

Na Liturgiji su, među ostalima bili vladika bački Irinej, episkop Porfirije, remezijanski Stefan, episkop vranjski Pahomije, vladika nemački Grigorije, budimljansko nikšići Joanikije, zvonačko tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije Raketa, vladika šumadijski Jovan, timočki Ilarion…

Tanjug/Sava Radovanović

11:02 – Doručak završen, sveštenstvo se ubrzo vratilo u Hram Svetog Save

Od 11 sati se sveštenstvo se povuklo u patrijaršijski dom na doručak, a već oko 11.30 su  izašli i uputili se ka Hramu Svetog Save.

12:00 – Počeo Sabor, sva vrata na Hramu su zatvoren, oglasila se zvona

Sveti arhijerejski Sabor počeo je u 12 časova.

U Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru počeo je izborni Sabor Svetog arhijerejskog Sinoda na kojem će Srpska pravoslavna crkva dobiti 46. patrijarha, a početak Sabora označila su zvona sa Hrama.

Saboru prisustvuje 36 od ukupno 39 episkopa, a zvona su oglasila početak sednice. Sva vrata na Hramu Svetog Save su zatvorena.

24sedam/R.M.

13:15 – Satnica protokola

Prema protokolu je predviđeno da u 16.00 je ručak u Parohijskom domu. Zasedanje se nastavlja u 16.30, pa do 18.30 sati, a večera u Patrijaršiji SPC predviđena je za 19.30.

13:25 – Svaki vladika ima svoj sto

Sabor se održava u kripti Hrama Svetog Save, a ne kao do sada u Patrijaršiji. Kripta je specijalno spremljena za zasedanje i u njoj su ispred episkopa monitori, a govori se u mikrofone.

Svakog vladiku sačekao je poseban sto a na njima  fascikla sa članovima Ustava SPC koji regulišu izbor poglavara, rokovnik za beleške sa logom Crkve i bočica sa alkoholom za dezinfekciju ruku.

Zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve predsedava episkop sremski Vasilije, umesto episkopa šabačkog Lavrentija, koji je juče hospitalizovan.

13:59 – Počelo glasanje

Počelo glasanje vladika u kripti Hrama Svetog Save. U Kripti u Hramu Svetog Save gde je u toku radni deo izbornog Sabora Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve traje glasanje za izbor 46. patrijarha. Za 15 časova predviđena je pauza Svetog arhijerejskog Sabora, a postoji i mogućnost da do tog vremena bude poznato ime novog patrijarha SPC.

Nakon što trojica kandidata dobiju natpolovični broj glasova prisutnih na Saboru jedan od njih će biti izabran apostolskim žrebom iz Jevanđelja. Kovarat sa imenom novog, 46. patrijarha će izvući izabrati arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac iz eparhije Braničevske.

15: 25 – Stigao monah koji će izvući ime novog patrijarha

U Hram Svetog Save stigao je arhimandrit Matej Ristanović iz manastira Sisojevac koji će iz jevanđelja izvući ime patrijarha.

TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

15: 30 – Tri imena u kovertama

U apostolskom žrebu za izbor 46. patrijarha SPC nalaze se imena vladike Irineja Bačkog, episkopa banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Time je zavšrena faza tajnog glasanja među eparhijskim i vikarnim vladikama, koje su se danas okupile u kripti Hrama Svetog Save kako bi izabrali novog poglavara sprske crkve.

Koverte sa imenima trojice kandidata za novog patrijarha biće stavljene među stranice jevanđelja, odakle će kovertu sa jednim imenom izvući monah Matej iz manastira Sisojevac.

15:40 – Mitropolit Porfirije je novi patrijarh SPC

15:50 – Ko je novi patrijarh Srbije?

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve. On je 46. po redu poglavar u tronu Svetog Save.

16:00 – Zvone zvona u čast novog patrijarha Porfirija

Njegov izbor oglasila su i zvona sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu.

16:13Mitropolit Porfirije je često privlačio pažnju svojim izjavama. Međutim, njegove reči o Kosovu danas imaju posebnu važnost.

16:34Oglasila se i Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

16:49Na zvaničnom sajtu Srpske pravoslavne crkve objavljen je tekst o izboru novog patrijarha Porfirija

16:57 – Ustoličenje sutra

Ustoličenje novoizabranog patrijarha srpskog Porfirija biće održano sutra

Vreme za odabir tri kandidata sa natpolovičnom većinom nije bilo ograničeno, a apostolskim žrebom iz Jevanđela, novog, 46. patrijarha izabrao je arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac iz eparhije Braničevske. On je ušao u Hram nakon što je počelo zasedanje.

Izbor patrijarha Pavla najduži

U novijoj istoriji najduže je trajao izbor patrijarha Pavla. Ukupno devet krugova glasanja dok se nije dobio i treći kandidat, koji je ujedno i bio budući patrijarh.

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike