Mihajlović: Srbija regionalni lider u rodnoj ravnopravnosti

21.02.2021

11:32

0

Autor: R.M.

Ministarka naglasila da rodna ravnopravnost mora biti utkana u sve sfere društva

Mihajlović: Srbija regionalni lider u rodnoj ravnopravnosti
Copyright Tnjug/MRE/Zoran Petrović

Trogodišnji projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji su sproveli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i Agencijom UN Women, uspešno je priveden kraju, procenio je tim nezavisnih eksperata.

Projekat je sproveden uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji od dva miliona evra, saopštilo je Koordinaciono telo na čijem je čelu potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

– Ponosna sam, jer smo još jednom pokazali da smo regionalni lider u ovoj oblasti i da možemo služiti kao primer dobre prakse svim zemljama Zapadnog Balkana. U saradnji sa svim partnerima na projektu radili smo na jačanju mehanizama za rodnu ravnopravnost, ali i na ekonomskom osnaživanju žena, posebno onih iz ranjivih kategorija društva, kao što su žene na selu, starije i žene sa invaliditetom, Romkinje – izjavila je Mihajlovićeva.

Naglasila je da rodna ravnopravnost nije pitanje jednog ministarstva, već ona mora biti utkana u sve sfere društva. Mihajlovićeva je dodala da će država nastaviti da jača rodnu ravnopravnost na lokalu, kao i da će ovakvi projekat biti nastavljen u naredne tri godine.

Pročitajte još:
-Raduje me, jer naši međunarodni partneri vide napore države da položaj žena u Srbiji poboljša. Rodna ravnopravnost postala je jedan od prioriteta u radu Vlade, i mi ćemo već na proleće nastaviti drugu fazu ovog projekta koji se finansira iz predpristupnih fondova EU u cilju daljeg unapređenja rodne ravnopravnosti – navela je Mihajlovićeva.

Ocenila je da još mnogo moramo da radimo, jer je puno izazova, stereotipa i diskriminacije na putu ka rodnoj ravnopravnosti.

-Naš cilj je stvaranje društva jednakih mogućnosti za žene kao i za muškarce, jer jedino takvo društvo može da napreduje – zaključila je predsednica Kordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike