Zorana Mihajlović povodom 100 dana Vlade: Rezultati su nas svrstali među najbolje u Evropi, moramo da uradimo sve da podignemo privredu

06.02.2021

18:37 >> 20:22

0

Srbija je pokazala da je kao politički i ekonomski stabilna država u stanju da izađe na kraj sa problemima

Zorana Mihajlović povodom 100 dana Vlade: Rezultati su nas svrstali među najbolje u Evropi, moramo da uradimo sve da podignemo privredu
Copyright TANJUG/ RADE PRELIC

Prva tri meseca rada novog kabineta Ane Brnabić prilika su za sumiranje rezultata. Pored borbe s koronavirusom i protiv organizovanog kriminala, među prioritetima je i napredak energetskog sektora, koji je 28. oktobra polaganjem zakletve preuzela ministarka prof. dr Zorana Mihajlović.

Nacrti izmena pojedinih zakona, puštanje u rad gasovoda “Balkanski tok”, započinjanje izgradnje Transbalkanskog koridora, radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT B, nesumnjivo su rezultati tima koji predvodi. Dodaje, za 24sedam, da su zahtevi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se radi više i brže na mestu, ali da je ova vlada postigla nesumnjive rezultate jer je među najboljima u Evropi.

– Predsednik Srbije je svakako u pravu kad traži da se radi brže, jer ceo svet čeka velika ekonomska kriza, a Srbija je pokazala da je kao politički i ekonomski stabilna država u stanju da izađe na kraj sa problemima. Verujem i sigurna sam da svi ministri daju svoj maksimum, jer je Srbija, uprkos svim problemima sa kojima se suočava, po rezultatima svakako među najboljima u Evropi – kaže za 24sedam ministarka Mihajlović.

pročitajte još

Sagovornica dodaje da je ministarstvo koje vodi na početku mandata imalo realizaciju budžeta od 52 odsto, a već u decembru ona je bila 96 odsto. Očekuje da će u januaru 2021. realizacija budžeta biti i iznad planirane.

– Važno je da uradimo sve da podignemo privredu, i zato mnogo toga mora da se realizuje mnogo brže, a u sektoru energetike to se pre svega odnosi na velike investicije koje je potrebno realizovati, i u gasnom sektoru, i u elektroenergetici, obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. Ministarstvo će, pored projekata za koje je investitor, insistirati na tome da i javna preduzeća u resoru efikasnije realizuju projekte čiji su nosioci, jer upravo ti projekti imaju najveći razvojni i finansijski efekat – napominje za 24sedam ministarka energetike i rudarstva.

Govoreći o konkretnim rezultatima, ministarka Mihajlović podseća da je Ministarstvo rudarstva i energetike u prethodna tri meseca pripremilo nacrte izmena postojećih, odnosno izrade novih zakona iz oblasti energetike i rudarstva.

Javna rasprava je započeta o: izmenama i dopunama Zakona o energetici, izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, izmenama i dopunama Zakona o efikasnom korišćenju energije, koji je zbog obima izmena postao novi zakon – Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, a u izradi je i nov, prvi u Srbiji, Zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE).

– Cilj predloženih zakona je da se stvori osnov za nove investicije uz pravni okvir koji daje sigurnost i predvidljivost investicijama, sa posebnim naglaskom na zaštitu zdravlja ljudi i zaštitu životne sredine. Zakoni će omogućiti napredak u energetskoj tranziciji kroz povećanje energetske bezbednosti, diverzifikaciju izvora energije, smanjenje GHG (gasovi sa efektom staklene bašte), povećanje energetske efikasnosti i korišćenja OIE – kaže ministarka MIhajlović za 24sedam, odgovarajući na pitanje o rezultatima u prethodna tri meseca.

TANJUG/ RADE PRELIC

Govoreći o planovima, očekuje da se udeo rudarstva u BDP sa sadašnjih 1,9 u naredne tri-četiri godine poveća na četiri odsto.

– Vlada Srbije usvojila je plan reorganizacije “Srbijagasa” i plan reorganizacije EPS, čije sprovođenje će omogućiti pregledno i znatno efikasnije poslovanje ovih preduzeća, njihovo usklađivanje sa Zakonom o energetici i dobijanje neophodnih licenci za delatnosti koje obavljaju. Kod “Srbijagasa” treba da se sprovede potpuno razdvajanje zavisnih društava “Srbijagasa” koja se bave transportom i distribucijom prirodnog gasa. Odlukama Vlade iz decembra 2020. izvršeno je stvarno i formalno potpuno razdvajanje “Elektroprivrede Srbije” i operatora distributivnog sistema EPS “Distribucije” – navodi ministarka Mihajlović.

Podseća da je pušten 1. januara 2020. godine u rad gasovod “Balkanski tok”, kojim je Srbija dobila još jedan pravac snabdevanja ruskim gasom, preko Turske i Bugarske, što će omogućiti veću sigurnost snabdevanja gasom. Započeta je izgradnja Transbalkanskog koridora, tačnije sekcije 2: Kraljevo – Kragujevac, a potpisan je ugovor za sekciju 3: Bajina Bašta – Obrenovac.

Među dosadašnje uspehe navodi i početak radova na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT B, usvajanje Pravilnika koji predviđa smanjenje sadržaja sumpora u uljima za loženje na najviše jedan odsto od 1. januara 2021. godine, umesto dosadašnjih tri odsto, kao i Nacrt zakona o klimatskim promenama koji je usaglašen u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike