Srbiju šokirao vozač sa 5,5 promila u krvi, a doktor Dimitrijević kaže: Bilo ih je i sa devet!

27.02.2021

07:00 >> 07:20

0

Autor: R.M.

U literaturi sa pet promila se umire, ali sve zavisi od toga koliko neko dugo konzumira alkohol, kaže neuropsihijatar Ivan Dimitrijević

Srbiju šokirao vozač sa 5,5 promila u krvi, a doktor Dimitrijević kaže: Bilo ih je i sa devet!
Copyright Profimedia

U srpskim medijima se u utorak pojavila informacija o kraljevačkog vozaču koga je saobraćajna policija zaustavila sa 5,5 promila alkohola u krvi.

Čovek star 55 godina odmah je stavljen u auto i odveden u stanicu, ali je začuđujuće što je mogao da komunicira sa policijom i čak prizna da je čitavu noć pio.

Ivan Dimitrijević, Foto: Printscreen Youtube Palma plus Jagodina

Nuropsihijatar prof dr Ivan Dimitrijević kaže da se u literaturi najčešće pominje da je smrtna doza za čoveka 3 do 5 promila, ali se u praksi dešavalo da budu pronađene mnogo veće količine.

– Postoje podaci da je pronalaženo čak 8 i 9 promila pre smrti – priča on.

Kraljevčanin popio više od litar žestine

Doktor Dimitrijević smatra da je alkoholisani Kraljevčanin, verovatno, dugogodišnji uživalac alkohola.

– Verovatno je izdržao toliku količinu zbog sve više alkohola koji je godinama unosio, pa mu se organizam već adaptirao. Inače, količina od 5,5 promila alkohola bi ubila većinu ljudi.

Da je on bio neki početnik u piću sa tom količinom popijenog alkohola on bi umro sigurno – objašnjava doktor.

Pročitajte još:
Neuropsihijatar Dimitrijević kaže da to koliko će vas alkohol “uhvatiti” zavisi od mnogih faktora kao što je konstitucij i sposobnost jetre da ga razgrađuje.

– Bilo je situacija i da je neko popio po tri litre pića za nekoliko sati. U nekim ekstremima može da bude i više – kaže on.

Profesor je uveren da je uhvaćeni Kraljevčanin pre sedanja u auto popio više od litar žestokog pića.

– Sve preko litar žestokog pića daje tri do pet promila u krvi. Ali je očigledno da ovom čoveku sistem jetre dobro radi i brže razgrađuje alkohol – zaključio je on.

Kod žena se alkohol duže zadržava

Kliničkim istraživanjima je potvrđeno da je organizam žena mnogo osetljivije na toksično dejstvo alkohola nego organizam muškaraca. Razlog je što su žene obično niže i imaju manju telesnu težinu, a samim tim i veću koncentraciju masti kroz koje alkohol ne može da cirkuliše. Zbog toga on odlazi direktno u glavu, što je potvrdio i profesor Dimitrijević.

– Treba reći da je to zbog drugačije građe, ali sve zavisi od mnogo faktora kao što su težina i slično – objasnio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike