Kupoholija drma Srbiju! Stručnjaci upozoravaju: Kupoholičari nemaju za hranu, a kupe cipele zbog malo sreće

28.02.2021

07:00 >> 10:00

0

Autor: R.M.

Stručnjaci tumače da prekomernom kupovinom, kupoholičari leče svoju napetost ili anksioznost

Kupoholija drma Srbiju! Stručnjaci upozoravaju: Kupoholičari nemaju za hranu, a kupe cipele zbog malo sreće
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Pre desetak godina evropski mediji brujali su o Georgu Nojreru (57), penzioneru u Nemačkoj, koji je bio službenik u zatvoru asistent pri medicinskoj obuci kolega. Zbog svog posla, bila mu je potrebna stručna literatura pa je onda nekontrolisao počeo da je kupuje. Ali njegova “ljubav” prema knjigama prevazišla je samo literaturu iz medicine, pa je počeo da kupuje knjige iz različitih prirodnih nauka, poput geologije i botanike.

Međutim, knjige su bile samo jedan od “fetiša” nemačkog penzionera, pa je u velikim količinama počeo da kupuje alat i fotoaparate.

Nojrer je bio kupoholičar više od 30 godina, a kada mu je nestalo para počeo je da se zadužuje. Zbog njegove opsesije, raspala mu se porodica a dug je porastao do vrtoglavih 100.000 evra! I tada je shvatio da nešto nije u redu, nakon čega se obratio stručnjacima i započeo lečenje.

Kupoholija nije zaobišla ni Srbiju

Kupoholija, čiji je stručni naziv oniomanija, psihozi su registrovali još 1892. godine i obično se povezuje sa SAD i zadnoevropskim državama.

Međutim, specijalista neuropsihijatar prim. dr Jasna Daragan-Saveljić kaže za “24sedam” da ova bolest nije zaobišla ni našu zemlju.

Profimedia

Doktorka Daragan-Saveljić je u svojoj karijeri, dugoj oko četiri decenije, već imala slučajeve obolelih od kupoholije i kaže da su obično žene bile pacijenti.

– Sretala sam se u praksi sa opsesivnim poremećajima. Najčešće sam viđala žene, koje su nekontrolisano kupovale. Recimo, cipele. One su neku svoju napetost ili anksioznost sanirale kupovinom – objašnjava ona.

Doktorka objašnjava da se kupoholičari osećaju loše ako ne kupuju, ali da kupovina samo za trenutak smanji nelagodnost i onda se nakon kraćeg vremena opet javlja ista želja.

– Odu i kupe, recimo, par cipela. Pa sutradan drugi par, pa onda posle dva dana opet… to su vam poremećaji iz onog kruga kao što je kockanje, to je neki neizdrž u ljudima ne mogu da kontrolišu – kaže dr Daragan-Saveljić.

Pročitajte još:
Međutim, mogu da prođu godine dok neko primeti da ima ovakav problem.

Pucaju porodice zbog prekomernog trošenja novca

Dr Daragan-Saveljić objašnjava da se pacijenti javljaju kada već dođe do ozbiljnih problema.

– Ljudi kod nas najčešće ovakve poremećaje ne uzimaju za ozbiljno. Jave se kada dođe do nekih komplikacija i trošenja ogromne količine novca. Obično su posledice novčane, nesloga u porodici, svađe u porodici… – objašnjava ona.

Dodaje da, ponekad, to može da bude toliko ozbiljno da kupoholičari umesto elementarnih stvari koje im trebaju, troše novac na nepotrebne sitnice.

– To može da ide i do toga da, recimo, umesto hrane kupe nešto nepotrebno – objasnila je ona i dodala da se ovaj poremećaj leči obično antidepresivima.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike