Prvi intervju patrijarha Porfirija: "Referendum o Kosovu je izvršen na Vidovdan 1389. godine"

02.03.2021

20:36 >> 22:06

0

Patrijarh srpski Porfirije govori o budućim izazovima koji čekaju poglavara Srpske pravoslavne crkve, od kosovskog zaveta, do odnosa sa Ruskom crkvom, Vaselje

Prvi intervju patrijarha Porfirija: "Referendum o Kosovu je izvršen na Vidovdan 1389. godine"
Copyright Foto: Printskrin/RTS

-Moje će biti da u ime svih iznesem ono što je na dobro i što je na korist našem narodu, našoj crkvi, pa ako hoćete, i našoj državi, ali i svim članovima naše crkve koji se nalaze širom Zemljinog šara – rekao je patrijarh srpski Porfirije u razgovoru za RTS.

Patrijarh srpski Porfirije govori o budućim izazovima koji čekaju poglavara Srpske pravoslavne crkve, od kosovskog zaveta, do odnosa sa Ruskom crkvom, Vaseljenskom patrijaršijom, ali i Vatikanom, kao i odnosa Crkve i politike.

– Moj prvi i dominantni osećaj jeste osećanje straha pred velikim izazovima, ali i vremenom koje u principu nosi bilo koji patrijarh. Setimo se reči apostola Pavla: “Sluga božji i apostol Hristov, za nadu u život večni”. Upravo ljubav mnogih koja me dočekala na ovom položaju, s jedne strane mi daje snagu i hrabrost, a s druge strane ove reči apostola Pavla govore kakav treba da bude patrijarh i šta predstavlja crkva. Uglavnom imamo loše i netačne stavove o crkvi – rekao je za RTS u prvom intervjuu po ustoličenju u Patrijaršiji.

On je govorio i o tome kako je pronašao unutrašnji mir i na sam boravak u manastiru Sveta gora.

– Kada se u meni probudila želja za Bogom i kada sam susreo i razumeo Boga, oduvek sam imao želju da živim u nekoj tišini i, naravno, tako sam i učinio. Otišao sam u manastir. Od Svete gore gde sam imao prilike da srećem duhovnike koji su izvan svoga vremena. Od tih vremena, neprestano sam čeznuo za vremenom izvan ovoga sveta. Najveći broj monaha su mi govori da moram da slušam crkvu. To je bila poruka koju sam dobijao od episkopa Bačkog Irineja – rekao je patrijarh.

Vladika Irinej ga je zvao, kaže, da i rekao da je vođen razgovor među episkopima da ide u jednu od eparhija u Srbiji.

– Upitao me je šta hoću. Zapravo sam došao da ga molim da ostanem u manastiru, međutim, toliko su mi bile jake emocije. Nisam očekivao da ću otići u Zagreb.

Patrijarh se ne bira u medijima

Govorio je i o izboru patrijarha, napomenuvši da se crkva ne poistovećuje “ni sa jednom institucijom ovoga sveta, pa samim tim ni sa političkom partijom”.

– Sveti Sava je uspostavio ideju o harmoniji između crkve i naroda i države. Dakle, ne poistovećuje se ni sa jednom institucijom, a u isto vreme crkva pokušava da gradi najbolje moguće odnose sa svojom državom. Patrijarh se ne bira u medijima, mi se svi poznajemo međusobno – objašnjava Porfirije.

Prema njegovim rečima, kada je u kripti Hrama Svetog Save izvučeno njegovo ime, mislio je da je u pitanju drugo ime.

Foto: Printskrin/RTS

-Kada sam bio u kripti Hrama Svetog Save, i kada je izvučeno moje ime, najpre mi se učinilo da sam čuo drugo ime. I moram da budem iskren da sam se obradovao. Međutim, nije prošlo nekoliko sekundi, a za mene je to bilo kao večnost, i doživeo sam šok, ali u pravom smislu te reči. Istinsko osećanje dubinskog straha. A druga dvojica kandidata su imali veliki broj glasova, što znači i podršku sabora. Sva trojica smo bili potpuno izgubljeni pre nego što je započela molitva i izvlačenje imena onoga koji treba biti prvi među jednakima – rekao je patrijarh Porfirije.

O Balševiću

Patrijarh je izrazio saučešće povodom smrti slavnog kantautora Đorđa Balaševića, a večeras je otkrio da je Balaševića lično poznavao “i to ne površno”.

-Jasno mi je da će biti nekih protokolarnih događaja. Lično sam poznavao i ne površno Đorđa i sad prvi put to kažem, jer nikada nisam želeo da to bude tema za javnost. Ja najčešće neću govoriti nešto što je moje, već posle razgovora i dogovora sa crkvom, ali i sa “običnim” ljudima. Moje će biti da u ime svih iznesem ono što je dobro i u koristi našem narodu, crkvi I državi.

Pročitajte još:

Da li je Kosovo deo Srbije?

Na pitanje da li je Kosovo deo Srbije, rekao je da ne postoji nikakva dilema.

– Kosovo je deo Srbije. Kosovo za nas nije samo kolevka naših naroda, već kivot prepun mošti svetih. Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, već tema našeg identitea. Potpuno sam siguran, bez obzira na političke okolnosti koje nisu naklonjene našem narodu, da naša država čini sve kako bi se sačuvao mir na toj teritoriji i učinilo sve za dobrobit našeg naroda. Naš patrijarh je govorio da ako se nešto pokloni, ne može se vratiti, ali ako se nešto otme – može da se vrati – naglasio je patrijarh Porfirije.

O razmeni teritorija

-Nikada ne bih bio za to da razgovaram za našu štetu, ali ni na štetu drugih. Šest vekova je Kosovo molitvena tema za nas Srbe I posle toliko vremena mi smo ostali na Kosovu i ono je ostalo unutar Srbije. O zajednickom životu da, ali sve ostalo bi bilo odricanje. Ja sam postao monah na Kosovu, a patrijarh Pavle je govorio da je moltva najjača borba protiv zla. Zato nam treba mnogo više molitve da bismo uspostvili suživot sa onima koji nisu Srbi na Kosovu kako bismo im pokazali da ono jeste njihov dom, ali je deo Srbije.

“Učiniću sve čestito da mom narodu u Hrvatskoj bude dobro”

Na pitanje mogu li Srbi Hrvatsku da osećaju kao svoju domovinu, on naglašava da mogu oni koji su tamo vekovima.

– Posle tog nesretnog i nepotrebog rata stvorio se veliki osećaj nesigurnosti. Ali bez obzira na to, mnogi žele da ostanu tamo, neki se vraćaju. Treba učiniti sve da se ti uslovi poprave. Bio bih spreman da učinim sve čestito, što nije laž, ako bi to što bih učinilo doprinelo da mom narodu u Hrvatskoj bude dobro i da budu ravnopravni kao svi ostali građani. Bez obzira na to što bih naišao na osude. To sam govorio ranije, a govorim i sada. Isto se odnosi i na Srbe na Kosovu.

O stradanju u Jasenovcu

Patrijarh Porfirije se osvrnuo na bolnu temu, a tiče se logora u Jasenovcu. On je rekao da ne smemo zaboraviti na stradanja u stratištima, ali da moramo nekako naučiti i da oprostimo.

– To je duboka tema. Da li ja mogu da oprostim nekome nešto ko nije meni naneo zlo lično? Kada je reč o Jasenovcu, gde su stradali mnogi naši sunarodnici, ovaj film je jako značajan. Moramo da negujemo sećanje i da pamtimo, ali kao hrišćani i da praštamo. Ne smemo biti zarbljeni osvetoljubivosti i mržnji, jer to neće imati kraja. Moramo učiniti sve da dođe do pomirenja. Nemam recept za to, ali spreman sam na taj put. Jedini način da nastavimo dalje je da razgovaramo.

Foto: Printskrin/RTS

Patrijarh Porfirije je rekao da nijednom nije bila incijativa od strane Vatikana u odnosu na našu SPC, kao ni obrnuto.

– To bi bilo korisno za odnos dveju crkava, a kada i da li će to biti bog sveti zna.

Patrijarh uskoro ide u Crnu Goru: “Zakon o slobodi veorispovesti je mogao da oduzme vekovnu imomvinu SPC”

Patrijarh je rekao da redovno zasedanje Sabora u Crnoj Gori je u maju i da će sigurno moarati da ode tamo kako bi izabrao novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

– Samo da ova epidemija ne spreči putovanja i održavanje sastanaka. Setimo se našeg pokojnog patrijarha Irineja. On je bio prvi koji je pozvao na mirno rešavanje nemira koji su se pojavili u Crnoj Gori. Siguran sam da su veličanstvene litije dobrim delom posledica njegovog poziva na mirno rešavanje problema. Promena vlasti u Crnoj Gori je sekundari rezultat. Crkva je želela da sačuva svetinje i borila se protiv tog nepravednog Zakona o slobodi veroispovesti. Crkva se ne bavi i treba da se bavi politikom u smislu strančarenja, već u smislu brige za opšte dobro. Taj zakon je mogao da oduzme vekovnu imomvinu SPC. Zakon koji je bio anticrkven na kraju je doživeo neke izmene, ali siguran sam da još mnogo toga treba da se popravi na relaciji crkva – Crna Gora – objasnio je patrijarh Porfirije.

Polarizacija nije dobra

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je rekao da nije razmišljao da se uključi u dijalog vlasti i opozicije, ali da se trudi da razume aktere pomenutih pregovora.

-Mislim da je svaka vrsta polarizacije štetna za državu. Moj je dubinski osećaj da svako ko insistira na polarizaciji nema iskrene namere. Mora se insistirati na prevazilaženju sukoba i nesporazuma i na to ću uvek apelovati. Jevanđelje nas poziva na dijalog i razgovor, a iz toga će, siguran sam, proisteći bolje upoznavanje i razumevanje. A kad postoji elementarno razumevanje, makar na političkoj sceni, verujem da onda može doći do mirnijih uslova života – rekao je patrijarh SPC.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike