Sutra sahrana vladike Atanasija na groblju manastira Tvrdoš

05.03.2021

09:30 >> 10:17

0

Autor: J.S. J.

Episkop Atanasije umro je juče u Trebinju od posledica koronavirusa

Sutra sahrana vladike Atanasija na groblju manastira Tvrdoš
Printsreen/Youtube/Hram

Vladika Atanasije biće sahranjen sutra u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg na groblju manastira Tvrdoš, saopšteno je iz Eparhije.

Do sahrane, telo episkopa Atanasija biće izloženo u trebinjskom Sabornom hramu, gde će danas biti služena liturgija, uz poklonjenje vernih.

Episkop Atanasije umro je juče u Trebinju od posledica koronavirusa.

Povodom smrti vladike, penzionisanog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog, u Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost – 5. i 6. marta.

Vladika Atanasije je bio jedan od najznačajnijih teologa i autor velikog broja radova i knjiga, kao i prevoda najvažnijih dela pravoslavne misli.

Atanasije je rođen kao Zoran Jevtić 8. januara 1938. godine u selu Brdarica kod Šapca. Završio je bogosloviju u Beogradu (u generaciji sa episkopima Amfilohijem i Lavrentijem). Upisao je Bogoslovski fakultet 1958, a zamonašen je 3. decembra 1960. godine.

Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu juna 1963, a sledeće 1964. godine odlazi na Teološku akademiju na Halki (Turska), a potom na Teološki fakultet u Atinu. Tu je odbranio doktorsku tezu iz dogmatike na temu „Eklesiologija apostola Pavla po Svetom Jovanu Zlatoustom“.

Pročitajte još

U jesen 1968. godine odlazi u Pariz, gde najpre nastavlja bogoslovske studije na Institutu Svetog Sergija i dalje usavršava znanje francuskog jezika. Posle provedene jedne godine na Institutu, izabran je za profesora. Naredne tri godine je predavao uvod u bogoslovlje i patrologiju sa asketikom, a poslednju godinu predavao je i istoriju crkve vizantijskog perioda.

Vratio se iz Pariza 1972. godine i od tada je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu niz godina predavao istoriju hrišćanske crkve, neko vreme istoriju srpske crkve, a 1987. izabran je za redovnog profesora patrologije. Biran je za dekana Bogoslovskog fakulteta u periodu 1980—1981. i 1990—1991. godine.

Tokom rada na fakultetu, objavio je oko stotinu naučnih radova. Otvoreno je istupao, zahvaljujući odličnom poznavanju filozofske i teološke misli i svojom svestranošću, ostvarujući dijalog sa tadašnjim zastupnicima marksizma i materijalizma.

Od 1991. bio je episkop banatski, a već sledeće godine je određen za episkopa zahumsko-hercegovačkog. Izabran je za prvog rektora novootvorene Duhovne akademije Svetog Vasilija Ostroškog u Srbinju, 1994. godine. Usled teške povrede, povukao se sa arhipastirskih dužnosti uz saglasnost Svetog arhijerejskog sabora. Privremeno je vršio dužnost administratora Eparhije raško-prizrenske, nakon razrešenja episkopa raško-prizrenskog Artemija.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti