Dr Radmilo Janković oštar: Skijališta napravila eksploziju korone, na jugu dramatična situacija

05.03.2021

09:45 >> 11:17

0

Ukazao na to da se kapaciteti jako brzo pune i da su gotovo iscrpljeni u svim bolnicama na jugu Srbije

Dr Radmilo Janković oštar: Skijališta napravila eksploziju korone, na jugu dramatična situacija
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktorka KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, ukazuje na to da se situacija na jugu Srbije dramatično pogoršava poslednjih dana.

– Osim Vranja, danas Niš ima ubedljivo najveći broj zaraženih od početka epidemije, to je dva i po puta više nego u Beogradu, ako gledate na 100.000 stanovnika. To opterećuje zdravstveni sistem – naglašava dr Radmilo Janković.

Ukazuje na to da se kapaciteti jako brzo pune i da su gotovo iscrpljeni u svim bolnicama na jugu Srbije.

– Naše ljudstvo je na dva mesta, to je veliko opterećenje. Bila je potrebna jedna šibica da se zapali, videlo se da neće biti bolje i da će okupljanje na skijalištima napraviti eksploziju – kaže zamenik direktora KC Niš.

Smatra da u genetici leži odgovor na pitanje zašto različite osobe razvijaju različitu kliničku sliku.

– Prvo je to aktuna virusna infekcija, zatim preterani imuni odgovor, pa posledice onoga što je virus napravio svakom organu. Poremeti se čitav sistem i najviše pogađa sistem koagulacije – kaže dr Radmilo Janković.

Pročitajte još

Danas će, inače, u 15 sati biti oržana sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, koja je evidentno pogoršana.

Prema ranijim najavama članova Kriznog štaba, na sednici bi trebalo da bude doneta odluka o pooštravanju mera, kako bi se stalo na put rastu broja novozaraženih.

Na prethodnoj sednici, medicinski deo Štaba založio se za potpuno” zaključavanje” na nekoliko dana, ali je ipak odlučeno da konačna odluka bude doneta kasnije.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je potvrđeno još 3.886 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 17 osoba.

U bolnicama je 4.109 osoba, od kojih su 173 na respiratoru.

Po broju zaraženih prednjači Beograd, sa 1.265 novoobolelih, što je najviše u poslednja tri dana, a slede ga Niš, Novi Sad, Kragujevac, Kraljevo i Vranje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike