Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice: Post je obavezan, a za žene je ovaj praznik posebno važan

04.12.2020

08:42 >> 09:36

0

Slavi se kao uspomena na dan kada je majka Gospoda Isusa Hrista prvi put uvedena u hram i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva

Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice: Post je obavezan, a za žene je ovaj praznik posebno važan
Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci.

Slavi se kao uspomena na dan kada je majka Gospoda Isusa Hrista prvi put uvedena u hram i kada je postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.

Pročitajte još:

Slave i kućna okupljanja rasplamsali koronu: Nagli skok zaraženih u Lučanima 

Smatra se da je Vavedenjem Presvete Bogorodice, praznikom koji slavi sav hrišćanski svet, započelo iskupljenje čitavog ljudskog roda. Sveti Joakim i Ana su, po obećanju da će dete koje im Bog podari posvetiti njemu na službu, doveli trogodišnju Mariju u jerusalimski hram.

U svečanoj povorci, Marija je išla ukrašena između majke i oca, a iza njih su se okupili rođaci i prijatelji. Sve vreme su bili prisutni i božji izaslanici – anđeli. Na ulazu u hram, Mariju je dočekao prvosveštenik Zaharija, otac Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, i uveo je u svetinju gde je, po hrišćanskom učenju, ostala do svoje dvanaeste godine. Posle smrti roditelja, Devicu Mariju su predali Josifu, rođaku iz Nazareta.

U njegovom domu Presveta Bogorodica je primila blagovest od Arhangela Gavrila da će roditi Sina Božjeg i postati Bogomajka. Vavedenje Presvete Bogorodice je jedan od pet najvećih praznika posvećenih Bogomajci i krsna slava mnogih Srba.

Ovaj praznik uvek pada u vreme božićnjeg posta, tako da je i slavska trpeza uvek posna.

Bez obzira na to u kom danu u nedelji je Vavedenje, riba je dozvoljena.

Praznik Vavedenja Presvete Bogorodice je krsna slava manastira Hilandara na Svetoj gori, zadužbini Svetog Simeona Mirotočivog i njegovog sina Svetog Save.

Na ovaj dan bezdetne žene odlaze u crkve i manastire i noć uoči Vavedenja Presvete Bogorodice provode u molitvi, čekajući Bogomajčin blagoslov i dar poroda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike