"Moramo podizati svest o pravima pacijenata sa poremećajima komunikacije": Direktorka "Sremčice" povodom Dana logopeda

06.03.2021

19:37

0

Autor: M.V.

Dan logopeda ustanovilo je Evropsko Udruženje logopeda 2004. godine

"Moramo podizati svest o pravima pacijenata sa poremećajima komunikacije": Direktorka "Sremčice" povodom Dana logopeda
Copyright Privatna arhiva

Na današnji dan obeležava se evropski dan govorno-jezičke terapije, a direktorka Ustanove za decu i mlade “Sremčica” ovom prilikom poručila je da moramo podizati svest građana i pričati o pravima pacijenata sa poremećajima komunikacije.

– U ovim izazovnim vremenima izazvanim virusom kovid19, kada se celi svet bori za zdravlje ljudi, ne smemo da zaboravimo koliko poremećaji komunikacije utiču na zdravlje ljudi. Na Dan logopeda koji se u Evropi obeležava danas moramo podizati svest građana i pričati o pravima pacijenata sa poremećajima komunikacije – rekla je Marina Vidojević, direktorka Ustanove za decu i mlade “Sremčica” i diplomirani defektolog – logoped i specijalista socijalne rehabilitacije.

Ona je objasnila da se na Dan logopeda, koje je 2004. godine ustanovilo Evropsko Udruženje logopeda, “mora ukazati na značaj rane intervencije i ranog prepoznavanja govorno-jezičkih i razvojnih problema, radi pravovremenog dovođenja deteta na kontrolno testiranje”.

– Ranim otkrivanjem problema oni se lakše rešavaju, a terapeutske metode daju značajno bolje rezultate. Zato ne smemo zanemarivati probleme u komunikaciji već reagovati pravovremeno – poručila je direktorka “Sremčice”.

Pročitajte još
Podsećamo, Ustanova za decu i mlade „Sremčica“, čiji je osnivač Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, ustanova je socijalne zaštite koja zbrinjava 300 korisnika – 100 dece i mladih sa smetnjama u razvoju i 200 odraslih lica sa intelektualnim i teškoćama u komunikaciji već punih 50 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike