"Ne mogu da verujem da diskriminišu ljude zbog porekla vakcina": Premijerka Srbije o predlogu EU i eventualnim putnim ograničenjima

14.03.2021

09:48 >> 13:02

0

Autor: M.V.

Čeka se konačna odluka Evropske unije o slobodi kretanja i eventualnim putnim ograničenjima u vreme pandemije

"Ne mogu da verujem da diskriminišu ljude zbog porekla vakcina": Premijerka Srbije o predlogu EU i eventualnim putnim ograničenjima
Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije

Komentarišući najavu Evropske unije o uvođenju kovid pasoša sa vakcinama koje su odobrene u EU, predsednica Vlade Ana Brnabić je rekla da je to protiv svih osnovnih evropskih vrednosti i da to ne sme da se tretira kao geopolitičko pitanje.

Premijerka je istakla da misli da su i ljudi u Briselu i svim tamošnjim relevantnim zdravstvenim agencijama svesni činjenice da su i kineska i ruska vakcina efikasne i bezbedne.

– Ne mogu da verujem da samo zbog geografskog porekla tih vakcina, oni mogu da diskriminišu sve ljude koji su te vakcine primili – rekla je ona i dodala da ne veruje da će takva odluka biti doneta kao zvanična odluka EU.

Pixabay

– Ali i ako bude doneta, građani koji su vakcinisani “Sinofarm” i “Sputnjik Ve” vakcinom svakako moći da putuju zato što će država učiniti sve što je potrebno da obezbedi da testovi na antitela i pi-si-ar testovi budu završeni u rekordnom roku kako bi mogli da putuju – poručila je premijerka naše zemlje.

Trebalo bi sačekati konačnu odluku EU

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je da bi trebalo bi sačekati konačnu odluku Evropske unije o slobodi kretanja i eventualnim putnim ograničenjima u vreme pandemije, jer ima i članica EU koje koriste vakcine koje zvanično nije odobila Evropske agencije za lekove.

Tanjug/Kay Nietfeld/DPA via AP, Pool)

Na pitanje šta će biti sa našim građanima koji su primili kinesku ili rusku vakcinu, ukoliko EU bude dozvolila putovanja samo onima koji su primili vakcine odobrene u Briselu, ministar Selaković je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jasan način govorio o tome.

– Mi ćemo omogućiti građanima, koji hoće da putuju da se testiraju i dobiju potvrde o vakcinaciji, ali trebalo bi videti kako će se postaviti zemlje u kojima i dalje raste broj novozaraženih i kakva će biti konačna odluka Brisela. Mi ćemo obezbediti da testovi budu gotovi već za sat do dva – poručio je Selaković za TV Prva.

Testovi i vakcine nisu besplatni

Da li će se ti testovi naplaćivati, ministar Selaković kaže da oni nisu besplatni.

– Vakcine nisu besplatne, ali ih država besplatno daje građanima. Testove će neko morati da plati, a kakva će biti procedura videćemo – istakao je on.

Ministar dodaje da bi odluka Brisela da zabrani ulazak građanima koji su su imunizovani vakcinama koje nisu odobrene u EU, svakako razočarala mnoge, ali je ocenio da to neće uticati da Srbija odustane od svojih ciljeva, puta ka EU i stvaranja društva koje će funkcionisati na onim principima na kojima funkcioniše i EU.

Pročitajte još
– Ugledajući se na evropske principe solidarnosti i slobode kretanja, Srbija je demonstrirala solidarnost prema susednim zemljama, ali na to se nije gledalo blagonaklono. Sve ono što je učinila Srbija učinjeno je da bi nam svima bilo bolje, u zajedničkom interesu – zaključio je ministar Selaković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike