Nova odluka Kriznog štaba: Ukida se karantin za pojedine građane, proverite da li ste među njima!

14.03.2021

18:41

0

Autor: J.B.O.

Ako ste preležali koronu i ako ste vakcinisani za vas važe drugačija pravila

Nova odluka Kriznog štaba: Ukida se karantin za pojedine građane, proverite da li ste među njima!
Copyright TANJUG/ VLADA RS/ SLOBODAN MILJEVIC/

Kućni karantin ne važi za sve one koji su imali bliski kontakt sa korona pozitivnom osobom, bez obzira na to da li je ta osoba i u samoj porodici, ukoliko je prošlo više od dve nedelje od primanja druge doze vakcine ili manje od tri meseca od kako su i sami bili zaraženi.

To je odlučeno na sednici Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19 održanoj 5. marta jer se smatra da se dve nedelje posle kompletne vakcinacije stvara imunitet na koronu, kao i da nakon preležanog COVID-19 antitela traju bar tri meseca kod svakoga od nas. Do te odluke kriznog štaba za svaki bliski kontakt je morao kućni karantin od 14 dana.

– Kod osoba koje su vakcinisane sa dve doze vakcine protv COVID-19, pri čemu je od davanja druge doze prošlo više od dve nedelje, nije potrebno određivati meru karantina u kućnim uslovima, ukoliko su identifikovane kao bliski kontakt COVID-19 potvrđenog slučaja – zaključak je sa 69. sednice Kriznog štaba od 5. marta 2021, koji je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” prosledio svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Istvoremeno Krizni štabe je doneo zaključak o kome ovaj karantin ne važi ni za one koji su nedavno preležali koronu.

– Osobama koje su imale potvrđenu COVID-19 infekciju, a koje su identifikovane kao bliski kontakti COVID-19 potvrđenog slučaja, ne određuje se mera karantina u kućnim uslovima ili ponovno testiranje na SARS-CoV-2 virus u periodu od tri mesca nakon preležane COVID-19 infekcije (laboratorijsko utvrđivanje pozitivnosti), odnosno od dana kada im je istekla mera izolacije na osnovu mišljenja nadležnog lekara – piše u zaključku krznog štaba, u kome se i dodaje:

– Ponovno testiranje na SARS-CoV-2 virus u periodu do tri meseca nakon preležane COVID-19 infekcije potrebno je ukoliko osoba ponovo razvije simptome bolesti, a da pri tome ne postoji drugi uzrok kojim se može objasniti pojava simptoma.

Virusolog prof. dr Tanja Jovanović, koja je i članica Kriznog štaba, ističe da je svrha vakcinacije upravo to – stvarnje imuniteta na koronu.

– Vakcinacija se i sprovodi upravo zbog toga da bismo se imunizovali protiv virusa. I ukoliko osoba primi dve doze vakcine protiv koronavirusa i prođe neki period smatra se da je zaštićena od virusa i da sloboda kretanja treba da joj bude omogućena. Nije potrebno da bude u izolaciji iako je imala bliski kontakt – objašnjava prof. Jovanović.

Slična je situacija i sa onima koji su preležali COVID-19 i prirodnim putem stekli imuitet.

Pročitajte još:

– Trajanje imuniteta na koronu kod prirodne infekcije je prilično individualna stvar, ali se smatra da je tri meseca minimalan period tokom kojega svi imaju razvijenu odbranu od koronavirusa. I zato je i odlučeno da nema kućnog karantina za one koji su preležali kovod 19 infekciju, a bili su u bliskom kontaktu sa pozitivnom osobom u tom periodu. Osim ako nemaju simptome, koji ipak ukazuju na mogući kovid, pri čemu treba obaviti testiranje na SARS-CoV-2 – ističe prof. Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike