Dr Gnjatović objašnjava: Kakav test na antitela treba da radite ako ste primili kinesku vakcinu, a kakav ako ste dobili rusku ili "Fajzer"

16.03.2021

20:43

0

Autor: M.Vu

Vodite računa o činjenici da organizam stvara stvara IgG antitela na različite proteine virusa

Dr Gnjatović objašnjava: Kakav test na antitela treba da radite ako ste primili kinesku vakcinu, a kakav ako ste dobili rusku ili "Fajzer"
Copyright Printscreen TV Pink

-Ukoliko radite serološki test da biste proverili nivo IgG antitela na koronu, prvo pitajte koje proteine taj test detektuje, jer nije isto ako proveravate antitela posle preležane korone, primljene “Fajzerove” ili “Sinofarmove” vakcine – ističe saradnica Instituta za primenu nuklearne energije Marija Gnjatović.

Vodite računa o činjenici da organizam stvara stvara IgG antitela na različite proteine virusa – najčešće na spajk protein (S-protein), nukleokapsid (N), u određenoj meri i na omotač (E – envelope) i na membranu virusa (M). N antitela, ona na nukleokapsid, najbrže nastaju, ali najbrže i nestaju iz cirkulacije, dok su S zapravo antitela na spajk protein, koji služi za vezivanje korone za ljudske ćelije.

Većina vakcina su napravljene tako da stimulišu sintezu antitela usmerenih na S-protein – “Fajzer-Bajontekova”, “Sputnjik V”, “Astra Zenekina”. I efikasnost tih cepiva proverava se određivanjem IgG antitela na S-protein. U slučaju testiranja antitela na druge proteine korone, test će biti negativan, a time će se dobiti i lažna slika da vakcinisana osoba nema antitela, piše “Kurir”.

A kad je reč o inaktivisanim vakcinama, kakva je kineska kompanije “Sinofarm”, IgG antitela na S-protein mogu, ali ne moraju da se razviju nakon vakcinacije. I zato bi se na testu antitela za S-protein možda pokazalo da vakcinisani nema antitela, dok bi test na N antitela bio pozitivan.

Pročitajte još:

Dr Marija Gnjatović, istraživač Instituta za primenu nuklearne energije (INEP), kaže za Kurir da je najpouzdanije da imate detekciju na S i N, jer će time biti pokrivena i antitela na prirodnu infekciju i na vakcinaciju. Naravno, moguće je uraditi i dva odvojena testa, i na S i na N, ali je trošak dupli.

-Na početku epidemije – u martu, aprilu i maju, dominantno su se radili testovi na S-protein. Ali onda se shvatilo da se kod prirodne infekcije predominantno stvaraju antitela na N, pa su laboratorije krenule s testovima baziranim na nukleokapsidu. Kad je počela vakcinacija, krenulo se sa serološkim testovima antitela na S-protein, koji se uspešno pravi i kod “Fajzerove” i “sputnjik V” i kod “Astra Zenekine” vakcine. Najveći broj ljudi vakcinisan “Sinofarmovom” vakcinom dominantno stvara odgovor prema N, ali 10-15 odsto njih razvije slab odgovor prema S, i zato je najbolje da se radi kombinacija ova dva proteina. Međutim, ta reakcija se vremenom menja kod prirodne infekcije i moguće je da će i inaktivisane vakcine, kakva je kineska, koje stvaraju odgovor prema N, vremenom stvoriti jači odgovor prema S-proteinu – objašnjava dr Gnjatović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike