Dr Gnjatović rešila dilemu vezanu za antitela: Sve preko ove referentne vrednosti znači da ste razvili imunitet!

21.03.2021

16:32 >> 17:11

0

Autor: J.B.O.

Dovoljno je da imate jednu brojku iznad granične vrednosti i to znači da je proces stvaranja imuniteta u toku

Dr Gnjatović rešila dilemu vezanu za antitela: Sve preko ove referentne vrednosti znači da ste razvili imunitet!
Copyright Printscreen TV Pink

IGG antitela zanimaju mnoge, kako one koji su preležali infekciju kovida-19 i one koji su se vakcinisali tako i one koji to planiraju da urade. Koliko je njihov broj dovoljan da bismo bili zaštićeni od virusa? Doktorka Marija Gnjatović razjašnjava sve nedoumice koje mnoge baca u rebus kada dobiju rezultate iz laboratorije.

– Svaka laboratorija ima neku svoju referentnu vrednost u zavisnosti od toga koju vrstu testova koristi uglavnom su to eliza testovi, ali sa različitim referentnim vrednostima. U našim jedinicama granična vrednost je 15, sve što je iznad tog broja smatra se pozitivnom vrednošću to znači da ukoliko analiza pokaže da je vaša vrednost iznad 15, to znači da ste prosto razvili neku vrstu odgovora, odnosno imuniteta – rekla je doktorka Gnjatović za “Srbija danas”.

Mnogi pacijenti javljali su se sa brojevima koji nisu znatno veći od broja 15, koji je doktorka Gnjatović navela kao graničnu referentost. Ona kaže da, ukoliko se to desi na neki način je organizam kreno da razvija antitela.

– Ako imate odgovor 16, to znači da je odgovor krenuo, da su antitela krenula da se stvaraju, verovatno će kroz vreme krenuti da se razvijaju u većem broju zavisno u kom trenutku ste radili analizu. Ali svaki broj koji je iznad 15 znači da ste ili stvorili zaštitu ili je krenulo stvaranje. To znači da ste na neki način stvorili odgovor od reinfekcije – zaključuje doktorka Gnjatović.

Takođe, doktorka kaže da većina ljudi koja je preležala koronavirus, a imala je težu kliničku sliku, uglavnom razvija veći broj antitela koja traju mesecima nakon preležane bolesti.

– Kada je u pitanju prirodna infekcija, poznato je da najveći broj antitela imaju oni koji su razvili težu kliničku slik. Oni razvijaju veći broj antitela koja traju mesecima nakon preležane bolesti. Te vrednosti idu od nekih 70 jedinica pa naviše, u okvirima našeg testa. Srednje teška klinička slika razvije od 40-70 jedinica kod koje je uočeno da daje takođe jako dobru zaštitu gde nije uočena reinfekcija. Kod osoba koje su imale lakšu sliku, kod njih su se brojke kretale od 15-40 jedinica. To su osobe koje su imale manju količinu virusa koja nije bila dovoljno velika da izazove jaki imunološki odgovor – rekla je doktorka.

Pročitajte još:

– Međutim, naša istraživanja prirodnog infekcijskog odgovora su pokazala da sve osobe koje su imale antitela nisu bile podložne reinfekciji čak i kada su te vrednosti bile na graničnoj vrednosti, čak i oni koji su imali od 15-20 nisu se ponovo zarazili a to smo videli na našim doktorima koji su radili u virusu – rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike