Potvrđeno pisanje "24sedam": Uskoro će se vakcinisati tinejdžeri, ali i deca mlađa od 12 godina!

24.03.2021

12:50 >> 13:28

0

Autor: M.Vujović

Deca uzrasta od 12 do 16 godina mogla bi da se vakcinišu već od jeseni i početka nove školske godine

Potvrđeno pisanje "24sedam": Uskoro će se vakcinisati tinejdžeri, ali i deca mlađa od 12 godina!
Copyright Profimedia

Vakcinacija dece uzrasta od 12 do 16 godina mogla bi da počne od jeseni i početka nove školske godine, dok će vakcina protiv kovida 19 za mlađe od 12 godina biti dostupna tek početkom 2022. godine, piše američki CNN, što su danas preneli naši mediji. Upravo o ovome je “24sedam” pisao prethodne nedelje, kada je prvi u našoj zemlji objavio ovu informaciju.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Kako CNN piše, kompanije “Fajzer-Biontek” i “Moderna” su već počeli sa ispitivanjma vakcina na deci, starosti i do 12 godina, i stručnjaci su uvereni da će rezultati studije biti spremni na vreme da se deca od 12 i više godina vakcinišu za predstojeću školsku godinu.
Dr Badi Krič, direktor Programa za istraživanje vakcina Univerziteta Vanderbilt i istražitelj u “Moderninim” pedijatrijskim ispitivanjima, procenjuje da vakcina protiv kovida-19 neće biti dostupna za deci od 11 godina i manje do novembra ili decembra ove godine.

Naš portal je, pre skoro nedelju dana, otkrio da će u narednih šest meseci “mlađima, uzrasta od 12 do 15 godina, biti dozvoljeno da počnu da primaju vakcine, dok će deca od pet do 11 godina početi sa imunizaijom do kraja godine, kako su tad najavili iz kompanije “Fajzer”.

– Tinejdžerima, uzrasta od 12 do 15 godina, biće dozvoljeno da počnu da primaju vakcine protiv kovida u narednih šest meseci – naveo je izvršni direktor kompanije “Fajzer” Albert Burla i dodao da će i mlađa deca, uzrasta od pet do 11 godina, takođe, početi sa imunizaijom do kraja godine.

Zašto je važna vakcinacija dece?

Radmilo Petrović, Foto: Jutjub/ Printskrin/RTS

Takođe, novinari našeg portala otišli su i korak dalje i odlučili da ispitaju zašto je najavljena ova mogućnost, kada je poznato da deca ređe obolevaju od kovida, dok ona koja su pozitivna imaju lakšu kliničku sliku.

Tom prilikom čuveni srpski epidemiolog, virusolog i vakcinolog, prim. dr Radmilo Petrović odgovario je da bi i mladi trebalo da se vakcinišu i to iz dva razloga:

– Mladi i zdravi u Srbiji će se verovatno poslednji vakcinisati, ali je vrlo bitno da i oni to urade. Prvi razlog je zbog stvaranja kolektivnog imuniteta, a drugi jer su mladi ti koji se najviše kreću i prenose virus. Tako da, ako se oni ne budu vakcinisali, nastaviće da šire virus međusobno, kao i među starijima i bolesnima, koji možda izgube antitela u međuvremenu.To je onda začarani krug. Iskustvo sa gripom nam je pokazalo da mladi ne žele da se vakcinišu protiv te infekcije, jer su zdravi i uglavnom virus prebrode na “nogama”, ali to je zabluda. Trebalo bi svi da se vakcinišu – izričit je prim. dr Petrović.

Pročitajte još
Podsećamo, danas je i kineska kompanija “Sinovak” saopštila  da “preliminarni podaci pokazuju da je njena vakcina protiv korona virusa bezbedna za decu u uzrastu od tri do 17 godina”. Takođe, u svetu su prošle nedelje vakcinisana prva deca u okviru “Moderninog” ispitivanja, a  koja uključuje mališane uzrasta od 6 meseci do 11 godina. I kompanija “Džonson i Džonson” najavila je planove za započinjanje testiranja svoje vakcine na deci starosti od 12 do 18 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike