Otkriveni detalji iz Stepinčevih pisama papi: "Kada bi Pavelić bio 20 godina na čelu vlade, Srbi bi bili likvidirani iz Hrvatske"

24.03.2021

15:40 >> 17:39

0

Delovi pisama koje je zagrebački nadbiskup i kardinal Katoličke crkve Alojzije Stepinac tokom 1941. godine slao papi Piju XII, konačno su objavljeni

Otkriveni detalji iz Stepinčevih pisama papi: "Kada bi Pavelić bio 20 godina na čelu vlade, Srbi bi bili likvidirani iz Hrvatske"
Copyright Profimedia/ Marijan Murat

Delovi pisama koje je zagrebački nadbiskup i kardinal Katoličke crkve Alojzije Stepinac tokom 1941. godine slao papi Piju XII, konačno su objavljeni i sasvim sigurno baciće potpuno novo svetlo na Stepinčevu ulogu u progonu Srba, Jevreja i Roma u NDH. Iz pisama se nedvosmisleno može videti da je hrvatski kardinal ne samo bio upoznat sa jezivim progonom, već ga je i podržavao, pravdajući ga “manjim zlom u odnosu na ono što bi činili nacisti”. Ova saznanja, na koja žmuri većina u Hrvatskoj, istovremeno učiniće težnje da se Alojzije Stepinac proglasi za sveca još upitnijom.

U pismima, koje je nedavno u intervjuu HRT-u pominjao i sam patrijarh Porfirije, kardinal Stepinac otvoreno piše o uvođenju rasnih zakona u NDH kao “načinu da se udovolji nacistima”, uz opasku da je “mnogo manje zlo to što su Hrvati doneli ovaj zakon, nego da su Nemci preuzeli svu vlast u svoje ruke”. Posebno su sporni delovi pisma iz 14. juna 1941. u kojima Stepinac sa popriličom ravnodušnošću govori o “likvidaciji šizmatika”, kako su u NDH nazivani pravoslavci.

– Veliki je interes Srba šizmatika da uđu u Katoličku crkvu. Sigurno to čine pod dojmom da vlast podržava katoličanstvo. Ali ne može se poreći niti da ih tera i sva beda šizmatičke crkve… Verujem, kada bi poglavnik Pavelić bio 20 godina na čelu vlade, šizmatici bi bili posve likvidirani iz Hrvatske, piše doslovce Stepinac papi Piju XII u pismima koje je objavio hrvatski portal net.hr.

“Ili će Hrvatska biti katolička, ili neka nestane”

Zagrebački nadbiskup u istom tom pismu, pozivajući Svetu stolicu da prizna NDH, koristi priliku da još jednom naglasi “o kakvoj se borbi u novostvorenoj hrvatskoj državi ustvari radi”.

– Ne sumnjam Sveti Oče da se ovde vodi očajna borba na život ili smrt između šizme koja je predstavljena u srpstvu i katoličanstva predstavljenog u Hrvatima.

U pismu datiranom na 16. maj 1941. godine, Stepinac navodi potrebu da se pravoslavno stanovništvo preobrati u katoličanstvo

– Pošto je vlast katolička, oseća se veliki porast obraćenja Jevreja i pravoslavnih šizmatika (tim terminom Stepinac naziva pravoslavne Srbe) u katoličanstvo. Moramo biti vrlo pažljivi prilikom njihova primanja, pošto su u pitanju materijalni interesi, navodi Stepinac, a onda, pismo završava sledećim rečima koje jasno govore da je podržavao i zalagao se za etnički i verski čistu NDH i to po svaku cenu:

Pročitajte još:

– Na kraju, potpuno iskren, mogu primetiti da u krugovima vlasti postoji najbolja želja da se Hrvatska pretvori u katoličku zemlju. Ratni ministar (Slavko Kvaternik) mi je apsolutno garantovao: ili će Hrvatska biti katolička zemlja, ili neka nestane”, piše Stepinac i zaključuje: – Želja onih koji trenutno vladaju Hrvatskom da provedu u delo učenje Katoličke crkve stavlja nam obavezu da im pomognemo i da ih podržimo sa svom lojalnošću i snagom kojom raspolažemo.

U trenutku kada Stepinac piše ovo pismo već nekoliko nedelja postoji logor Danica pokraj Koprivnice u koji ustaše odvode stotine (a uskoro i hiljade) nevinih Srba i Jevreja. Dve nedelje pre Stepinčevog pisma, 28. aprila, ustaše su poubijale dvestotina seljaka srpske nacionalnosti iz sela Gudovca kraj Bjelovara, a samo tri dana pre tog pisma (12./13. maja) blizu 400 Srba iz Gline i okoline. Naravno to nisu i jedine nevine, civilne žrtve ustaškog režima u pomenutom periodu. I naravno, o svim navedenim, i ovde nenavedenim slučajevima, nadbiskup Stepinac je bio odmah obavešten.

Stav patrijarha Porfirija o Stepincu

O pismima Stepinca papi govorio je nedavno i patrijath Porfirije u intervjuu HRT-u. On je na pitanje o kanonizaciji Stepinca odgovorio vrlo odmereno, pohvalivši angažman pape Franje, a rad zajedničke komisije predstavnika Katoličke crkve i SPC-a označio plodotvornim i korisnim. Onda je usledila rečenica koja je izazvala najviše reakcija:

Tanjug/Zoran Žestić

“U rukama imam pisma koja je Stepinac upućivao Piju XII. i iz kojih zaista mogu da se nađu mesta koja jesu duboko problematična. Što ne znači da on nije živeo u teškom vremenu i da se može sagledavati u crno-beloj tehnici”, rekao je patrijarh u intervjjuu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike