U sredu se otvaraju kafići i restorani?

29.03.2021

11:23 >> 12:41

0

Među članovima Štaba se navodno i dalje vodi oštra polemika oko otvaranja ugostiteljskih objekata

U sredu se otvaraju kafići i restorani?
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Mere za borbu protiv koronavirusa mogle bi da budu relaksirane u sredu, kada bi ponovo bio dozvoljen rad kafićima i restoranima, ali sa određenim ograničenjima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je jutros rekla da neće biti sednice Kirznog štaba, koja je, navodno, trebalo da bude održana jutros, a “Kurir” iz svojih izvora saznaje da se među članovima Štaba i dalje vodi oštra polemika oko otvaranja ugostiteljskih objkata.

– Veći deo medicinskog dela Kriznog štaba i dalje je protiv otvaranja kafića i restorana, koji bi radili do 18 ili 20 sati. S druge strane, iako su svi svesni toga da je prioritet da se sačuvaju ljudski životi, uz strogo poštovanja svih mera kafići ne moraju da budu leglo zaraze. Uz sve to, trpi i ekonomija. Očigledno je da pojedinci ne shvataju ozbiljnost situacije, pa se i dalje okupljaju po kućnim žurkama ili prave tajne “korona žurke” koje policija redovno prekida. Zato je predlog da se kafićima i restoranima omogući rad, ali da sve to bude strogo kontorlisano. Prema nekim najavama, to bi moglo da se desi već od srede. Svi su svesni toga da dolazi lepo vreme i da će izletišta biti puna, koliko god svi apelovali na građane da se ne okupljaju – kaže dobro obavešteni izvor.

Prema njegovim rečima, verovatno će biti pooštrene mere u vezi s radom kafića, pa će tako razmak između stolova i gostiju morati da bude veći, a lokali će moći da primaju manji broj ljudi nego što je to bilo pre.

NA SNAZI SU OVE MERE

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Prema merama koje trenutno važe, đaci u manjim grupama idu u školu, a ulazak u Srbiju moguć je sa uverenjem o primljene obe doze vakcine.

Krizni štab je prošle nedelje usvojio zahtev Ministarstva prosvete da se omogući učenicima da u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mera, mogu da dođu u školu i budu ocenjeni.

– Svi građani Republike Srbije koji su potpuno vakcinisani, odnosno imaju potvrdu da su primili drugu dozu vakcine – a to važi za “sputnjik”, “Sinofarmovu” i “Fajzerovu” vakcinu – moći će da uđu u Srbiju bez PCR testa. Isto važi i za strane državljane koji su vakcinisani sa obe doze vakcine – moći će da uđu u Srbiju bez PCR testa i bez karantina.

Pročitajte još

Tržni centri i ugostiteljski objekti su zatvoreni, a prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe ostaju otvorene.

Kada je reč o prelasku granice i uslovima ulaska u Srbiju, naši državljani i stranci mogu da pokažu uverenje o primljenoj vakcini. Putnici moraju da imaju dokaz o primljene obe doze, to jest da su vakcinisani i revakcinisani, osim kada je reč o “Astra Zenekinoj” vakcini, gde je dovoljna jedna doza, jer se revakcina obavlja nekoliko meseci kasnije.

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji i dalje je visok.

Do 15 sati juče su na koronavirus testirane 11.442 osobe, od kojih je pozitivno bilo 3.889, dok je, nažalost, 39 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 269 pacijenata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike