Korona i dalje bukti u Srbiji: Više od 5.000 zaraženih, preminulo 39 pacijenata!

30.03.2021

13:11 >> 13:12

0

Autor: J.B.O.

Pratite nove informacije o virusu u našoj zemlji

Korona i dalje bukti u Srbiji: Više od 5.000 zaraženih, preminulo 39 pacijenata!
Copyright

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 18.528 osoba, od kojih je 5.471 pozitivna, dok je, nažalost, 39 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 276 pacijenata.

U Srbiji je juče na koronavirus testirano 14.079 građana od kojih je 4.512 novozaraženih. Preminuo je 41 pacijenat, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije bilo je 252 obolela.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da će danas biti održane konsultacije Kriznog štaba i Vlade oko protivepidemijskih mera, dodajući da se broj zaraženih u Srbiji “stabilizovao na visokom nivou”, a u Beogradu se kriva zaravnila. Bez obzira na sve, nema opuštanja, istakao je dr Kon. On je kazao da se u Srbiji u toku prethodne nedelje videlo “nešto što se zove stabilizacija na vrlo visokom nivou”, ali da se ne može reći da se zaravnilo.

Kada je reč o Beogradu, dr Kon navodi da se kriva zaravnila, pa čak pokazuje naznake spuštanja i to zahvaljujući primeni mera ali i vakcinaciji.

– Ono što smo uradili merama daje rezultate, to je evidentno, već drugu nedelju nemamo taj jasan porast iz dana u dan, nego imamo jedno zadržavanje i održavanje situacije čak i blago popuštanje, posebno u Beogradu – ističe epidemiolog.

Napominje da će danas biti održane konsultacije oko mera, a kada se o njima razmišlja, treba, kaže, shvatiti da je situacija još uvek teška. Kada se to kaže, uglavnom se, navodi Kon, spominju Niš i Novi Sad, a nešto je bolje u Vranju, Leskovcu i na istoku zemlje. Prema njegovim rečima, u perspektivi se može razmišljati o otvaranju bašta kafića.

Pročitajte još:

– Ali pre toga mora biti jasno da virus gubi svoju snagu, da mu ne bismo dali prostor da se raširi. Kafići i restorani su zamišljene oaze u glavama ljudi gde uđeš, skineš masku i misliš da korone nema. Treba da bude razmak dva metra, da se nose maske u periodu dok se ne konzumira hrana i piće, to smo preporučili – navodi dr Kon.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike