"Svi u Rusiji znaju da je Kosmet Srbija!": Ruski humanitarac ekskluzivno za "24sedam" o vezama dvaju naroda (FOTO+VIDEO)

01.04.2021

18:34 >> 06:04

0

Autor: M. I.

Kada sam prvi put došao u Srbiju, odmah sam znao da su Rusi i Srbi braća zauvek, kaže Andrej Leonov

"Svi u Rusiji znaju da je Kosmet Srbija!": Ruski humanitarac ekskluzivno za "24sedam" o vezama dvaju naroda (FOTO+VIDEO)
Copyright Privatna arhiva

Nedavno je u Moskvi održan humanitarni rusko-srpski turnir u malom fudbalu. Organizovala ga je grupa volontera iz Rusije sa željom da sakupljeni novac donira Srbima s Kosmeta. Na turniru je učestvovalo šest ekipa, od kojih su četiri tima bila sastavljena od Rusa, jedan od Srba koji žive u Moskvi i jedan mešoviti, srpsko-ruski tim. Ceo događaj je prošao u prijateljskoj i bratskoj atmosferi.

Pored fudbala, učesnici su, zahvaljujući našoj studentkinji, koja studira u Moskvi, Mili Cerović, uživali i u srpskoj tradicionalnoj muzici, te su tako mogli da osete barem mali deo srpske kulture.

Privatna arhiva

Na turniru su prikupljena novčana sredstva koja će biti uplaćena Udruženju “Biser Metohije”, za uređenje omladinskog centra u njihovom rodnom selu Velika Hoča.

Takođe, ovim turnirom pokrenuta je inicijativa “Igraj za braću”, koja će uskoro nastaviti sa novim sportskim takmičenjima u različitim sportovima.

Privatna arhiva

Jedan od organizatora, Andrej Leonov, za “24sedam” kaže da ovo nije prva humanitarna akcija koju su on i prijatelji iz volonterske organizacije “Serbian Tifo” zajednički organizovali.

– Na ideju o održavanju fudbalskog turnira došli smo kada smo iza sebe već imali tri godine volonterskog rada. Pošto smo zaključili da se retko okupljamo, pre dve godine organizovali smo, na Vidovdan, prvi fudbalski turnir. Ovakve manifestacije su odlična prilika da se na jednom mestu okupi veliki broj istomišljenika. Siguran sam da je druženje na prvom mestu i da momci dolaze zbog atmosfere i komunikacije, a da osvajanje medalja odlazi u drugi plan – kaže taj humanitarac.

Andrej Leonov/Privatna arhiva

Leonov dodaje da je prvenstveni cilj svega – pomoć Srbima na Kosovu i Methiji.

– Do sada smo uspeli da održimo dva letnja vidovdanska i jedan zimski turnir. Zaista se nadam da ćemo, uz našu inicijativu “Igraj za braću”, češće da se sastajemo sa srbofilima u različitim gradovima Rusije. Svaki turnir ima i dobrotvorni cilj. Prikupljamo i doniramo novac za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji – rekao je on.

Rusi osećaju bliskost sa srpskim narodom

Andrej kaže da Rusi osećaju bliskost sa srpskim narodom, te da niko ne dovodi u pitanje bratsvo dveju nacija.

Privatna arhiva

– Veliki broj ljudi zna i razume šta se dešava na Kosovu i Metohiji. Ne može se reći da cela Rusija o tome zna i govori, ali čak i stanovnici ruskog Dalekog istoka učestvuju u našim akcijama i pomažu nam. Ponekad se šalimo da svi u Rusiji mogu da kažu da je Kosmet Srbija, ali ne znaju tačno gde se nalazi. Običan čovek shvata da su Srbi i Srpska pravoslavna crkva progonjeni na Kosmetu i da im nije dozvoljeno da žive u miru. Posle 2014. godine i povratka Krima, ova tema se prosečnom Rusu još više približila. Na sajtovima sa pravoslavnom tematikom ima mnogo članaka o životu na Kosmetu i svako može detaljno da prouči ovo pitanje ako želi – rekao je on.

Kad sam prvi put došao u Srbiju…

Leonov kaže da je prilikom prve posete našoj zemlji osetio vezu Srba i Rusa.

– Prvi put sam u Srbiju došao pre 10 godina zbog fudbala i odmah sam znao da su Rusi i Srbi braća zauvek. Polako sam počeo da učim o vašoj zemlji i pre pet godina sam otišao na Kosovo i Metohiju. Od tada sam, pre izbijanja epidemije kovida, putovao samo po bivšoj Jugoslaviji, jer sam tu našao ono što sam tražio – rekao je on.

Privatna arhiva

Andrej ističe da njegova inicijativa planira da organizuje još mnoštvo manifestacija humanitarnog karaktera kako bi pomogli našim sunarodnicima u južnoj srpskoj pokrajini.

– Ove godine slavimo petu godišnjicu naše male volonterske grupe i započinjemo pripreme za glavni letnji Vidovdanski turnir. Takođe, nastavićemo da organizujemo takmičenja u raznim sportovima kako bismo okupili što više ljudi. Tu ćemo imati priliku da se družimo, razgovaramo i setimo se svojih putovanja u Srbiju. Sada nastavljamo našu kampanju prikupljanja sredstava kako bismo pomogli mladim ljudima u Velikoj Hoči da stvore svoj vlastiti omladinski centar – rekao je on.

Privatna arhiva

Leonov je, za kraj, dodao da željno iščekuje ponovnu posetu Srbiji.

– Iskoristio bih ovu priliku da, kao medicinski radnik, putem vašeg portala zamolim sve da se brinu o sebi i svojim najbližim. Čim to epidemiološka situacija dozvoli, mi ćemo da dođemo u Srbiju, ali i da dočekamo naše srpske prijatelje u Rusiji. Mnogi moji drugari čekaju priliku da posete Srbiju za praznike, i to sa celom porodicom, jer je za njih ona postala drugi dom – rekao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike