Dr Tiodorović o obaveznoj imunizaciji: Apsolutna preporuka mora biti vakcinacija svih zdravstvenih radnika

09.04.2021

07:56 >> 08:43

0

Ako se tako sagledava, onda se može očekivati da jednog dana zdravstveni radnici moraju da budu vakcinisani, rekao je epidemiolog

Dr Tiodorović o obaveznoj imunizaciji: Apsolutna preporuka mora biti vakcinacija svih zdravstvenih radnika
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Epidemiolog dr Branimir Tiodorović istakao je, posle sednice Kriznog štaba, da se vakcinacija protiv koronavirusa odvija odlično, te da je odziv izuzetno dobar, kao i da je upravo to rešenje trenutne situacije. Dr Tiodorović je, govoreći o obaveznoj vakcinaciji, naveo da je to praksa svuda u svetu.

– Kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa, o tome ćemo ipak odlučivati shodno onom što je stav i Evrope i sveta, i što će biti zasnovano na nauci. Ali apsolutna preporuka mora biti vakcinacija svih zdravstvenih radnika – istakao je on.

Epidemiolog je rekao da i danas jasno u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u delu koji se odnosi na imunizaciju, stoji da zdravstveni radnik koji, recimo, nije primio vakcinu protiv hepatitisa B, ne može da operiše, da radi krvave intervencije.

– Ako se tako sagledava, onda se može očekivati da jednog dana zdravstveni radnici moraju da budu vakcinisani. To bi važilo i za privatno zdravstvo, a ne samo za one koji rade u državnim ustanovama – istakao je on.

Pročitajte još

Dr Tiodorović je istakao danas da treba razmišljati o određenim benefitima za osobe koje su dobile dve doze vakcine protiv korona virusa.

Tiodorović je, na pitanje da li bi Krizni štab podržao ideju da građani koji su se vakcinisali idu na mesta na kojima su veća okupljanja, kazao da Srbija nije pusto ostrvo I da prati šta se dešava u Evropi I svetu.

On je podsetio da Izrael i Velika Britanija, koje imaju izuzetno dobre podatke, to već čine.

-Moramo razmišljati o tome da dobiju benefite oni koji dobiju dve doze vakcine. Treba da razmišljamo o određenim benefitima. Ali to je pitanje etike, za pravnike- kazao je Tiodorović.

On je ukazao da treba videti da li obezbediti da na stadion mogu da uđu oni koji su vakcinisani sa dve doze, ali i oni koji nisu, uz PCR test.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike